6. novembar 2023 15:53

Gojko Stanivuković: Dalje jačanje upravljanja javnim finansijama od značaja za reforme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojko Stanivuković: Dalje jačanje upravljanja javnim finansijama od značaja za reforme

Foto: Shutterstock.com/librakv, ilustracija

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković izjavio je danas da je dalje osnaživanje upravljanja sistemom javnih finansija od ključnog značaja za realizaciju planiranih strukturnih reformi i kreiranje stabilnog poslovnog okruženja za investicije u Srbiji.

Stanivuković je na šestom sastanku "Dijaloga o politici upravljanja javnim finansijama", koji je održan u Ministarstvu finansija, istakao da je snažan sistem upravljanja javnim finansijama važan za nove investicije i postizanje ekonomskih rezultata.

"Podsetio bih da je MMF, nakon završene druge revizije stend-baj aranžmana, naveo da program strukturnih reformi u Srbiji dobro napreduje, da makroekonomski rezultati u okviru programa ostaju jaki, sa znacima oporavka rasta, tekućom dezinflacijom, smanjenjem tekućeg deficita, rekordno visokim rezervama i otpornim tržištem rada", rekao je Stanivuković.

On je dodao i da je Delegacija MMF-a pohvalila usvajanje Zakona o budžetu za 2024. godinu, ističući da je u skladu sa čvrstom fiskalnom politikom i sa ciljem daljeg smanjenja deficita.

Glavna tema današnjeg sastanka bilo je predstavljanje Predloga izmena i dopuna Programa reforme upravljanja javnim finansijama (PRUJF) za period od 2023. do 2025. godine, kao i diskusija sa zainteresovanim stranama.

Na sastanku su predstavljeni i najznačajniji rezultati Programa reforme upravljanja javnim finansijama od 2021. do 2025 godine koji su postignuti u 2022. godini.

Stanivuković je istakao značaj stabilnih javnih finansija za prevazilaženje kriznih uticaja sa kojima se u poslednjih nekoliko godina suočava ceo svet i podsetio na ekonomske rezultate Srbije.

"Prema fleš proceni, rast BDP-a u trećem kvartalu je iznosio 3,5 odsto BDP, pa projektovana stopa rasta za ovu godinu ostaje 2,5 odsto BDP, i planiranih 3,5 odsto sledeće godine", rekao je Stanivuković.

Stanivuković je naveo i da Srbija ima rekordnu zaposlenost, odnosno da više od 2,36 miliona građana ima posao, što je najveći broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika.