29. novembar 2023 18:43

Marković: Država i osiguravači treba zajedno da rešavaju probleme štete u poljoprivredi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marković: Država i osiguravači treba zajedno da rešavaju probleme štete u poljoprivredi

Foto: TANJUG/NEMANJA CEROVIĆ

ZLATIBOR - Član Izvršnog odbora Dunav osiguranja Milo Marković rekao je danas da su prethodne godine bile izuzetno teške za poljoprivrednike i da zbog toga država i osiguravači moraju da se uključe u zajedničko rešavanje problema, kao i da pažnju treba usmeriti na klimatske promene, u čemu može pomoći savremena tehnologija.

On je rekao za Tanjug, na Sedmom susretu osiguravača na Zlatiboru, da je i prethodnih 10 godina bilo izuzetno teško za poljoprivrednike zbog štete od grada i superćelijskih oluja.

On je dodao da postoje razna rešenja kako to da se uradi, ali svakako da je država ključni faktor u tom sistemu.

"To su uglavnom sistemi koji podrazumevaju formiranje privatno javnih pulova osiguranja”, istakao je Marković.

Na panelu je rečeno da je turski model dao izvanredne rezultate, a skrenuta je pažnja i na mađarski i španski model.

"Dakle ne gledamo više u retrovizor, ne gledamo rezultate prethodnih 10 godina, nego gledamo šta kažu sateliti odnosno nove tehnologije, kako će se vreme odvijati u narednih mesec, dva koliko traje sezona", dodao je Marković.

On je rekao da je reč o zahtevnom poslu, ali da je rešenje na vidiku kojim će biti zadovoljni i poljoprivednici i država i osiguravači.

Na panelu se čulo da je u Srbiji osigurano tek 12 odsto poljoprivrednog zemljišta i da bi uključivanjem većeg broja poljioprivrednika dovelo do sniženja cena osiguranja, većoj sigurnosti za državu, boljem rezultatu za osiguravače, ali i većoj sigurnosti samih poljoprivrednika.