2. decembar 2023 08:56

Dubravka Đedović Handanović najavila puštanje u probni rad gasne interkonekcije Srbija-Bugarska

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović najavila puštanje u probni rad gasne interkonekcije Srbija-Bugarska

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Gasna interkonekcija Srbija - Bugarska biće puštena u probni rad za neki dan, najavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

"Kolege iz Ministarstva rudarstva i energetike su već tri nedelje na terenu, zajedno sa izvođačima i podizvođačima, da bi nadgledali blagovremeni završetak radova i ispunjavanje svih uslova kako bi gasovod bio pušten u probni rad, a što, očekujemo da će biti u narednim danima", kazala je Đedović Handanović za Tanjug.

 

Ministarka je naglasila da su svi učesnici u ovom projektu izuzetno posvećeni da bi mogli, kako kaže, da diverzifikujemo naše izvore snabdevanja gasom.

Ona je podsetila i na ugovor koji je Srbija nedavano potpisala u Azerbejdžanu za snabdevanje oko 400 miliona kubnih metara gasa godišnje.

Kako je rekla, na tu količinu gasa možemo da računamo do 2026, a nakon toga i na skoro tri puta veće količine gasa iz te zemlje, kao i iz Kaspijskog regiona, ali i iz Grčke iz LNG terminala.

"Time ćemo praktično dobiti još jedan izvor snabdevanja gasom, povećati našu ulogu kao tranzitne zemlje, jer preko Srbije se i Mađarska snabdeva gasom, ali i druge zemlje  Evropske unije i u regionu, kazala je ona.

Dodala je da će ovim projektom biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala, a to su Bela Palanka, Pirot i Dimitrovgrad.

Prema rečima Đedović Handanović, u planu je i izgradnja dodatnih gasnih interkonekcija, pre svega sa Severnom Makedonijom i taj projekat je u pripremi.

"Pored završetka Balkanskog toka pre dve godine, koji je omogućio sigurno snabdevanje gasom u dovoljnim količinama za sve građane, pre svega iz ruskih izvora, sada ćemo dobiti još jednu gasnu interkonekciju, jako važnu, sa snabdevanjem gasom iz drugih zemalja i drugih izvora. To nas čini snažnim, jačim, sigurnim, da u slučaju poremećaja na tržištu možemo da se osećamo bezbednije", rekla je ministarka Tanjugu.

Ona je naglasila da Srbija ima dovoljne rezerve gasa u skladištima  i da će zahvaljujući tim rezervama, ukoliko dođe do nekakvih nepredviđenih situacija imati sigurno snabdevanje tim energentom.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska deo je šire inicijative EU, to jest Južnog gasnog koridora, čiji je cilj da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Međusistemska gasna veza Bugarska-Srbija (IBS) u Srbiji duga je 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod će biti kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska iznosi 85,5 miliona evra, od kojih Evropska investiciona banka u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok se ostatak troškova pokriva iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas".

Radovi pored dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora na teritoriji Srbije uključuju i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Novi gasovod će, kako je najavljeno, obezbediti dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Srbija će završetkom izgradnje gasne interkonekcije do Bugarske dobiti mogućnost za povezivanje sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala u Grčkoj.

Takođe, ovim projektom će biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala, a to su Bela Palanka, Pirot i Dimitrovgrad.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.