12. decembar 2023 18:23

Andreja Mladenović: Beogradski metro biće automatizovan, najveća brzina 80 kilometara na sat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andreja Mladenović: Beogradski metro biće automatizovan, najveća brzina 80 kilometara na sat

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Beogradski metro će biti potpuno automatizovan, što znači da neće biti mašinovođe i celim sistemom će se upravljati iz jednog centra, izjavio je danas direktor preduzeća „Beogradski metro i voz“ Andreja Mladenović.

Dodao je da će maksimalna brzina biti 80 km na sat, pa će se tako, između ostalog, prva linija od Makiša do Mirijeva prelaziti za 33 minuta.

Mladenović je ne prezentaciji projekta Beogradskog metroa na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, kojoj su prisustvovali profesori i studenti, rekao da su planirane tri linije metroa.

Prva linija 1 bi povezivala Železnik i Mirijevo i bila bi dugačka 21 km, linija 2 bi povezivala Mirijevo i Bežanijsku kosu i bila bi dugačka 24 km dok bi treća linija od Bežanijske kose do Banjice bila dugačka 23 km.

 

„Naša ideja je da na Univerzitetu u Beogradu i drugim univerzitetima u zemlji predstavimo ovaj projekat i koje nam faze predstoje, jer u konceptu izgradnje metroa moraju da postoje faze gradnje“, rekao je Mladenović.

Istakao je da preduzeće „Beogradski metro i voz“ sarađuje sa više fakulteta i da je potpisano 11 memoranduma o saradnji sa raznim fakultetima iz tehničkih nauka, među kojima je i Saobraćajni fakultet.

 

''Glavni ciljevi koji se izgradnjom metroa postižu su smanjenje zagušenja saobraćaja, laka dostupnost, smanjenje buke, energetska efikasnost, bolja pristupačnost, smanjenje stresa, očuvanje ulica, povećanje vrednosti građevinskog zemljišta na trasi metroa i slično“ , rekao je Mladenović.

Radovi na izgradnji Beogradskog metroa započeti su u novembru 2021. na Makiškom polju, odakle će kretati prva linija metroa.