20. decembar 2023 13:30

Akcija Bolja cena snizila inflaciju, najveći efekat ostvaren preko zamene dobara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Akcija Bolja cena snizila inflaciju, najveći efekat ostvaren preko zamene dobara

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Potrošačka korpa "Bolja cena" je preko efekta supstitucije dobara usporila rast međugodišnje stope inflacije, u periodu oktobar - novembar 2023. u poređenju sa septembrom 2023. godine u proseku za oko 18,1 odsto odnosno za 1,9 procentnih poena, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U analizi "Trendovi, treći kvartal 2023" navodi se da je u RZS-u obavljeno istraživanje o merenju uticaja izabranih proizvoda "Bolja cena" na ukupne potrošačke cene i da je ona dovela do toga da se cene proizvoda iz iste grupe, ali druge robne marke u proseku zaustave ili čak neznatno snize kako bi ti proizvodi mogli ostati konkurentni u očima racionalnog potrošača.

Analiza međugodišnje stope rasta potrošačkih cena pokazuje da je od početka 2023, a naročito od septembra do novembra, od kada je počela primena akcije "Bolja cena", došlo do naglog usporavanja inflacije potrošačkih cena, navode iz RZS.

Ističu da je antiinflaciona korpa "Bolja cena" imala posredan uticaj u obuzdavanju inflacije svih onih grupa proizvoda, većinski iz grupe hrana i piće, kojima pripadaju proizvodi iz korpe "Bolja cena" i njen izmeren deflatorni uticaj je zapravo mera i posledica efekta supstitucije dobara od strane potrošača.