27. decembar 2023 12:07

Kancelarija za IT i eUpravu i Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kancelarija za IT i eUpravu i Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Kancelarija za IT i eUpravu i Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu potpisali su danas Sporazum o međusobnoj saradnji koji će studentima tog fakulteta omogućiti da se preko naloga sa Portala za elektronsku identifikaciju, odnosno putem mobilne aplikacije ConsentID, uloguju na aplikaciju e Indeks.

Sporazum su potpisali direktor Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Tatjana Bugarski, a događaju je prisustvovao i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Jovanović je nakon potpisivanja kazao da je zahvaljujući ovom dokumentu Pravni fakultet u Novom Sadu  postao prvi fakultet, odnosno prva visokoškolska ustanova u Srbiji koja će početi da koristi aplikacije i infrastrukturu elektronske uprave. 

On je naglasio da očekuje da će se i svi ostali fakulteti u Srbiji vrlo brzo priključiti i prihvatiti ovu kako je kazao "infrastrukturu elektronskog upravljanja".

"Svi oni koji imaju otvoren nalog na portalu elektronske uprave moći će da koriste i novu aplikaciju koju je razvio Pravni fakultet, a to je aplikacija e-indeks", kazao je Jovanović. 

Ministar je naveo i podatak da trenutno na portalu elektronske uprave u Srbiji ima oko 2,76 miliona korisnika i da njih oko 752.000 koristi mobilnu aplikaciju Concept ID da bi se prijavilo na portale elektronske uprave, a kako je naglasio, to je omogućilo da korisnici sa svog mobilnog telefona na siguran i bezbedan način koriste usluge elektronske uprave.

Jovanović je rekao i da je mobilna aplikacija Concept ID, besplatna i da korisnici mogu preko nje da pristupe najznačajnijim državnim portalima.

"Pored portala elektronske uprave, tu je i portal e-porezi, portal centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, tu je i moj e-dnevnik,  moja prva plata, e-agrar, a sada se priključio i e-indeks tako da sa jednim jedinstvenim nalogom sada građani, mogu da pristupe najznačajnijim državnim portalima", dodao je ministar. 

Dekan Pravnog Fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Tatjana Bugarski rekla je da je da ta visokoškolska ustanova koja ima oko 3.500 aktivnih studenata prati trendove razvoja savremenog društva i da je prepoznala značaj praktične primene digitalizacije i razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT)  u cilju stvaranja i funkcionisanja studentskih i nastavničkih servisa u digitalnoj formi.

"Sporazum koji smo danas potpisali za nas predstavlja izuzetno značajnu stvar i omogući će Pravnom fakultetu u Novom Sadu korišćenje usluga pouzdane identifikacije korisnika radi bezbednog pristupa studentskim i nastavničkim servisima", kazala je ona. 

Bugarski je navela da u okviru informacionog sistema Pravnog fakulteta postoje razne baze podataka koje se prikupljaju i obrađuju u skladu sa svim propisima za zaštitu podataka o ličnosti i da će ovaj sporazum omogućiti najveći stepen njihove zaštite.

" Naš fakultet ide ka tome da budemo pioniri u uspostavljanju modela e-indeksa za koji smo uvereni da će vrlo brzo zameniti tradicionalni indeks, pogotovo imajući u vidu savremene trendove i dinamiku razvoja uslova života i rada u svim aspektima, pa tako i u visokom obrazovanju", rekla je ona.