9. januar 2024 11:57

MAT: Od januara možemo očekivati skromnije međugodišnje stope rasta industrije

Izvor: TANJUG

podeli vest

MAT: Od januara možemo očekivati skromnije međugodišnje stope rasta industrije

Foto: Shutterstock.com/THICHA SATAPITANON, ilustracija

BEOGRAD - Od januara ove godine možemo očekivati znatno skromnije međugodišnje stope rasta ukupne industrije u Srbiji, ocenjuje se u novom broju izdanja Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Kako je objavljeno u januarskom izdanju MAT-a, industrijska proizvodnja u Srbiji je u novembru 2023. statistički popravila rezultat iz oktobra i međugodišnji rast je bio 3,6 odsto dok je kumulativni međugodišnji porast u periodu januar-novembar iznosio 2,6 odsto.

U 10 meseci 2023. trend fizičkog obima ukupne industrijske proizvodnje bio je čvrsto usidren na nivou koji je za oko 2,5 odsto viši od prošlogodišnjeg proseka.

Dodaje se da je u novembru prošle godine, nakon tri meseca kontinuiranog međugodišnjeg rasta sva tri sektora proizvodnje, izostao pozitivan doprinos sektora Rudarstva i proizvodnja je ovde bila neznantno niža u odnosu na isti mesec 2022. godine (pad od 0,02 odsto), dok je istovremeno sektor Prerađivačke industrije uvećan za 2,5 odsto, a sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bio je veći za 10,3 odsto.

Navodi se i da je u prvih 11 meseci 2023. godine međugodišnjem rastu ukupne industrijske proizvodnje od 2,7 odsto, kumulativno posmatrano, doprinosila najvećim delom proizvodnja električne energije, zatim sektor prerađivačke industrije, pa sektor rudarstva.

Kretanje ukupne industrije, po namenskim grupama, u novembru 2023. međugodišnje posmatrano pokazalo je da je došlo do rasta u proizvodnji svih namenskih kategorija, sem Trajnih proizvoda za široku potrošnju.

U tom periodu, kako se navodi, najviše je porasla proizvodnja grupe Kapitalnih proizvoda i grupe Intermedijarni proizvodi, osim energije, za 4,4 odsto i 4,2 odsto respektivno posmatrano.

U novom broju MAT-a dodaje se i da je vrednost spoljnotrgovinske razmene, međugodišnje posmatrano, smanjena u novembru prošle godine osmi mesec zaredom.

U odnosu na novembar 2022. vrednost razmene je smanjena za 2,1 odsto, a redukcija od dva odsto je zabeležena i u tekućoj seriji, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Kumulativno posmatrano, od januara do novembra 2023. vrednost spoljnotrgovinske razmene bila je niža za 1,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i u tom okviru vrednost robnog uvoza redukovana je za 5,8 odsto, dok je vrednost izvoza uvećana za 4,5 odsto, što je impliciralo i niži robni deficit koji je u odnosu na isti period 2022. godine umanjen za 3,2 milijarde evra ili za 31 odsto.

Robni izvoz izražen u evrima u prvih 11 meseci 2023. vredeo je 26,425 milijardi evra, tako da je moguće da će na nivou cele godine prihodi od robnog izvoza dostići 29 milijardi evra ili 42 odsto BDP-a.

Ističe se i da je u novembru 2023., treći mesec zaredom, zabeležen

međugodišnji pad vrednosti robnog izvoza, dok uvoz međugodišnje neprekidno opada od januara 2023. godine.