21. januar 2024 12:09

Goran Nikolić: Planirani projekti do 2027. pokrenuće celu Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Goran Nikolić: Planirani projekti do 2027. pokrenuće celu Srbiju

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ekonomista Goran Nikolić izjavio je danas da će investicioni planovi koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić u okviru programa Skok u budućnost - Srbija Expo 2027. pokrenuti celu državu i ocenio da je dobro što se postavljaju visoki ciljevi, jer se onda više i radi.

On je rekao za Tanjug da ima više sektora koji su planirani da se razvijaju, a pre sveta sektori veštačke inteligencije i nauke, izgradnja naučnih parkova i sve što je u vezi sa razvojem novih tehnologija.

Nikolić je dodao da novi ciljevi koji su juče predstvljeni mogu dodatno da podstaknu i privatne kompanije, koje su posebno pomenute da i one daju svoj doprinos.

Ovde imamo vrlo važan aspekt koji se tiče pomoći određenim sektorima privrede u smislu industrijalizacije, kao i poljoprivredi, istakao je on.

Nikolić je rekao da program razvoja predviđa stopu rasta koja je u skladu sa projekcijama MMF-a, između 3,5 i četiri odsto u naredne četiri godine.

"Ako tu stopu prognozira i MMF, to onda implicira i određen nivo investicija, a to je blizu 18 milijardi evra, samo za domen koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo, dakle, sve što je vezano za Ekspo 2027. i infrastrukturne radove koji treba da podrže tu manifestaciju", rekao je Nikolić.

Istakao je da će izgradnjom blizu 1. 000 kilometara dodatnih autoputeva, zaključno sa 2027. godinom, Srbija u EU, ne računajući zemlje Zapadne Evrope, imati jednu od najboljih putnih mreža.

"Kada je u pitanju izgradnja pojedinačnih autoputeva, ono što je najbliže završetku jeste deonica Pakovraće - Požega, što bi trebalo da bude gotovo do oktobra ove godine. Zatim, imamo Kuzmin-Sremaksa Rača, veoma važan pravac ka Republici Srpskoj, onda imamo veoma važnu saobraćajnicu koja povezuje Rumu i Novi Sad i najveći tunel u Srbiji od oko 3,5 kilometara kod Iriškog Venca", rekao je on.

Podsetio je da je počela izgradnja auto - puta ka Zrenjaninu, odnosno ka Novom Sadu i naveo da bi tu radovi trebalo da idu brže i lakše zbog konfiguracije terena, za razliku od auto - puta na pravcu ka Kotromanu koji će se isto raditi.

Pored završetka pruge od Novog Sada do Subotice, kako je rekao Nikolić za Tanjug, najvažnija je brza pruga od Beograda do Niša od 230 kilometara.

Nikolić je rekao da je na sevru Srbije najvažniji infrastrukturni projekat koji se realizuje brza pruga od Novog Sada do Subotice.

Kaže da je realna najava da će do kraja tekuće godine prosečna plata iznosti 958 evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je najavio da će BDP do 2027. godine ukoliko sve bude išlo kao što je planirano dostići 92,7 milijardi evra, a Nikolić ističe da lako može da se desi i da pređe vrednost od 100 milijardi evra do kraja 2027.

Nikolić je ocenio da bi Srbija 2027. godine mogla da ima BDP po stanovniku veći od 30.000 evra, kao i da su realne prognoze da će do tada prosečna penzija i minimalna zarada dostići 650 evra.