22. januar 2024 12:25

Prof. Dragan Đuričin: Planom "Skok u budućnost" ekonomija stavljena u funkciju jačanja zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prof. Dragan Đuričin: Planom "Skok u budućnost" ekonomija stavljena u funkciju jačanja zemlje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin ocenio je danas da je plan "Skok u budućnost - Srbija EXPO2027" realan i da se njime ekonomija stavlja u funkciju strateškog jačanja države.

"Imajte u vidu da je Srbija dostigla oko 25 odsto učešća kapitalnih investicija u formiranju bruto domaćeg proizvoda u poslednjem periodu. Imajući u vidu ukupan volumen investicija predviđenih ovim planom i snagu naše ekonomije u ovom trenutku, stiče se utisak da je plan realan", ocenio je Đuričin u izjavi za Tanjug.

On je pohvalio agilnost i posvećenost države kada je u pitanju odnos prema kapitalnim investicijama, standardu stanovništva i budućnosti nacije iz perspektive rešavanja problema loše demografije.

Đuričin je istakao da se može zaključiti da je plan Skok u budućnost realan, na osnovu učešća kapitalnih investicija u formiranju bruto domaćeg proizvoda u poslednjem periodu.

Povodom demografskih mera, Đuričin ocenjuje da je planom ekonomija stavljena u funkciju strateškog jačanja države.

"U ovom trenutku totalna stopa fertiliteta je 1.63. Odgovarajućim merama predviđa se veći stepen fertiliteta što je brana ka starenju stanovništva i ka depopulaciji", rekao je Đuričin i naglasio da "nema države bez stanovništva".

Profesor je sugerisao onima koji se bave kompleksnim planom da u sve njegove aspekte uključe i kriterijum zelene tranzicije, cirkularne ekonomije i održivog ekonomskog razvoja.

"Mislim da je to ekstremno važno zbog toga što se planeta, a i Srbija u okviru nje, nalazi u jednom veoma delikatnom stanju neodrživosti zbog ogromne emisije gasova staklene bašte. Mislim da se ovakvi veliki poduhvati moraju uzeti u obzir kod selekcije investicija, kod njihovog finansiranja, kod njihovog dimenzioniranja i svih drugih pratećih aspekata u realizaciji", rekao je Đuričin.