23. januar 2024 15:21

Ministar Cvetković obišao Valjaonicu bakra Sevojno: Podrška domaćim kompanijama i novim investicijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Cvetković obišao Valjaonicu bakra Sevojno: Podrška domaćim kompanijama i novim investicijama

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRIVREDE

SEVOJNO - Ministar privrede Slobodan Cvetković obišao je danas Valjaonicu bakra Sevojno i poručio da će država davati podršku domaćim preduzećima koja su stožer privrednog razvoja zemlje i izvozno orijentisana.

Cvetković je naglasio da je državni interes da se, pored novih investicija, podrže i preduzeća koja već posluju, kako bi širila svoje poslovanje i zapošljavala veći broj radnika.

"Bitno je da podržimo privredne subjekte koji su godinama neka vrsta stožera privrednog razvoja Srbije, kao što je Valjaonica bakra Sevojno, koja zapošljava oko 1.200 radnika. Važno je za našu privredu i to da se iz Srbije ne izvoze samo sirovine, već i poluproizvodi ili finalni proizvodi", rekao je Cvetković.

Ministar je u razgovoru sa rukovodstvom kompanije o poslovanju fabrike i planovima za postavljanje solarne elektrane rekao da je oko 87 odsto proizvoda valjaonice izvoznog karaktera.

Cvetković je istakao da je reč o ozbiljnoj kompaniji s obzirom da je, obilazeći proizvodnju, uočio elemente cirkularne privrede, saopštilo je ministarstvo.

"Pohvalno je što fabrika ima postrojenja za preradu otpadnih voda, dobre uslove za rad i što je u planu uvođenje solarne elektrane, kojom će se uštedeti električna energija, budući da je veliki potrošač struje. Takođe, čak oko 87 odsto proizvoda Valjaonice je izvoznog karaktera, što znači da dolazi svež novac u budžet Srbije, a osim toga kompanija godišnje uplati oko 18 miliona evra poreza", rekao je Cvetković.

Kako je naveo, bitno je da se što više proizvodnih procesa odvija kod nas, jer se time povećava ukupni bruto domaći proizvod.

Većinski vlasnik Valjaonice bakra Sevojno Desko Nikitović upoznao je ministra Cvetkovića sa detaljima poslovanja kompanije i razgovarao o novim projektima i zapošljavanju 50 radnika.

Valjaonica bakra Sevojno je među vodećima u istočnoj Evropi u proizvodnji i plasmanu proizvoda od bakra i legura bakra.