29. januar 2024 15:11

Begović: Prehrambene tehnologije su jedan od načina razvoja Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Prehrambene tehnologije su jedan od načina razvoja Srbije

Foto: TANJUG/GORDANA JOVIĆ ATLAGIĆ

NOVI SAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da prehrambene tehnologije predstavljaju jedan od načina razvoja Srbije, kao i da su u Strategiji pametne specijalizacije definisali da je strateški pravac Srbije hrana za budućnost i da su za to potrebni naučni instituti i visoko obrazovanje.

Ona je u okviru obilaska naučnih centara u Srbiji obišla Institut za prehrambene tehnologije u zgradi Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i istakla da zemlja koja ima kvalitetno zemljište, vodu, pamet, mora još više da jača obrazovanje u ovoj oblasti kako bi nastavila da se razvija.

Kazala je i da su jedan od velikih problema u nauci i zarade naučnika.

"Taj problem datira još iz 2011. godine i stvara probleme naučnicima. Uspeli smo u 2023. godini da rešimo ovaj problem gde naši naučnici mogu da budu sada sigurni i mirni što se tiče njihovih zarada u odnosu na njihova zvanja. Uveli smo i mehanizam nagrade za one najbolje, a to je 30 odsto veća plata za 10 odsto naših najboljih naučnika", kazala je Begović.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević istakao je da su proizvodnja hrane i zdravlje stanovništva nešto što vodi jednom kvalitetu života uvek oslonjenom na znanje.

"Naučnici moraju da ostvare snažniji prodor u projekat moderne Srbije", kazao je Milošević.

Vršilac dužnosti direktora Naučnog Instituta za prehrambene tehnologije Ljubiša Šarić istakao je da je ministarka Begović prva ministarka koja je posetila rukovodstvo.

"Mi smo danas imali jedan konstruktivan sastanak gde smo prezentovali naše potencijale, ali smo pričali i o tome kako ministarstvo može da nam pomogne", rekao je Šarić.