1. decembar 2022 12:51

Irena Vujović: Toplana na biomasu u Gornjem Milanovcu značajna za čistiji vazduh

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović: Toplana na biomasu u Gornjem Milanovcu značajna za čistiji vazduh

Foto: TANJUG/Ministarstvo zaštite životne sredine/ Budimir Džekulić

GORNJI MILANOVAC - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas otvaranju nove toplane na biomasu i gas u Gornjem Milanovcu, koja će omogućiti efikasnije grejanje i čistiji vazduh u toj opštini.

Vujović je podsetila da je podsticaj zelenih investicija širom zemlje pokrenut pre dve godine kada je Vlada Republike Srbije ekologiju i zaštitu životne sredine označila kao jedan od ključnih prioriteta.

"Puštanjem u rad nove toplane, mazut će biti isključen iz upotrebe, a koristiće se biomasa kao ekološki prihvatljiviji energent sa nultom emisijom sumpor - dioksida, dok će emisija praškastih materija biće znatno ispod dozvoljenih vrednosti. Cilj kojem težimo je unapređenje stanja životne sredine, smanjenje potrošnje i povećanje udela obnovljivih izvora u proizvodnji toplotne energije" rekla je Vujović, zahvalivši svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Obilazeći radove na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Velereč, ministarka je istakla da je država obezbedila velika sredstva za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture u Gornjem Milanovcu i navela da je uz podršku resornog ministarstva ove godine uklonjeno i preostalih 28 divljih deponija sa teritorije Gornjem Milanovca "Investicija omogućava pokrivenost opštine kanalizacionom mrežom od 80 odsto, što jeste evropski standard koji želimo da ostvarimo" rekla je Vujović, dodajući da se opština Gornji Milanovac pokazala kao pozudan partner u realizaciji projekata od značaja za životnu sredinu.