21. februar 2024 14:00

Privrednici i finansijeri za godinu dana očekuju inflaciju od 4,2 % do 6,7 %

Izvor: TANJUG

podeli vest

Privrednici i finansijeri za godinu dana očekuju inflaciju od 4,2 % do 6,7 %

Foto: Shutterstock.com/Phongphan, ilustracija

BEOGRAD - Predstavnici finansijskog sektora, prema rezultatima ankete agencije Ipsos, očekuju da će inflacija za godinu dana, u januaru 2025. iznositi 4,5 odsto, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS) i navela da to predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni mesec, kada su iznosila 5,0 odsto ali i povratak očekivanja u granice cilja NBS.

Taj povratak se, naveli su iz centralne banke, desio nakon skoro dve godine, pošto su poslednji put očekivanja unutar granica cilja zabeležena u februaru 2022. godine.

Na dodatno nižem nivou nalaze se i inflaciona očekivanja, prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg, gde očekivana inflacija za godinu dana unapred, tj. za februar 2025, iznosi 4,2 odsto.

Niža kratkoročna očekivanja zabeležena su i kod privrednika, i sa 7,0 odsto u decembru smanjena su na 6,7 odsto u januaru.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijera i kod privrednika niža od kratkoročnih očekivanja.

Očekivanja finansijskog sektora smanjena su za oba perioda i iznose 3,5 odsto za dve godine, odnosno 3,3 odsto za tri godine, čime su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS.

Srednjoročna očekivanja privrednika iznose 5,0 odsto za dve i tri godine unapred i nisu se menjala u odnosu na prethodnu anketu.

U Narodnoj banci ocenjuju da rezultati ankete o očekivanjima finansijskog i privrednog sektora za dve i tri godine unapred, ukazuju na to da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja.