27. februar 2024 15:09

Ministar Cvetković uručio 110 sertifikata zanatlijama: Nastavljamo da pružamo podršku preduzetnicima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Cvetković uručio 110 sertifikata zanatlijama: Nastavljamo da pružamo podršku preduzetnicima

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar privrede Slobodan Cvetković uručio je danas 110 sertifikata u oblasti tradicionalnih, starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti poručujući da će resorno ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku preduzetnicima u toj oblasti.

Cvetković je iskazao zadovoljstvo što je resorno ministarstvo uspelo da u nepunih godinu dana drugi put organizuje dodelu sertifikata, a u cilju promovisanja i pružanja podrške zanatlijama koji, kako je rekao, znanjem, vrednim radom i predanošću čuvaju zanate od zaborava.

"Kroz postupak sertifikacije i dodele sertifikata stvara se mogućnost dodatnog brendiranja proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti kao ručno izrađenih proizvoda tehnikama i alatima tradicionalnih zanata sa estetskim obeležjima izraženim narodnom umetnošću", rekao je Cvetković na svečanosti pre dodele sertifikata, u Palati Srbija.

Dodao je da se time utiče na očuvanje i prepoznatljivost etničkog i kulturnog nasleđa Srbije, a što može doći do izražaja u stvaranju izvozno orijentisanih proizvoda i suvenirskog tipa, čime se doprinosi stvaranju bogatije i raznovrsnije turističke ponude zemlje.

"Pored toga podstiče se korišćenje domaćih sirovina i resursa kao što su glina, drvo, trska, drvo, kamen, vuna, ali i zapošljavanje i opstanak stanovništva a posebno mladih u ruralnim sredinama", rekao je Cvetković.

Dodao je da nosioci sertifikata u oblasti starih i umetničkih zanata zbog načina izrade i drugih elemenata prozvodnje nisu konkurentni na tržištu zbog čega im je omogućeno niz pogodnosti u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

"Povećan broj zahteva za sertifikacijom kao i broj izdatih sertifikata je pokazatelj da su dosadašnje mere podrške i podsticaja dale rezultate. Ministarstvo će u narednom periodu pružati podršku ", poručio je Cvetković.

Rukovodilac Sektora za privredna društva i registre u Ministarstvu privrede Dušan Vučković rekao je da postoji registar sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti u koji je upisano više od 1.100 poslova starih i umetničkih zanata. 

"Nosioci sertifikata su u najvećem broju slučajeva preduzetnici, ali ima i privrednih društava i zanatskih zadruga i udruženja koja su registrovala obavljanje privrednih delatnosti", rekao je Vučković.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić naveo je da ga stari zanati asociraju na porodične vrednosti, veštinu koja se decenijama prenosi sa oca na sina i koja povezuje prošlost i budućnost a porodicu drži na okupu.

"Naši tradicionalni zanatski proizvodi mogu da budu deo našeg nacionalnog identiteta na isti način kao što jezik, ćirilično pismo ili naša narodna poezija čine deo našeg nacionalnog bića", rekao je on.

Koordinator Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju Danijela Filipović navela je da je očuvanje tradicionalnih zanata deo sistema očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa uspostavljenog konvencijom UNESCO-a o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, koju je ta organizacija usvojila 2003. godine, a Srbija ratifikovala 2010. godine.

"Od tada je u Srbiji uspostavljen sistem očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa koji je usvojen u pet domena nematerijalnog kulturnog nasleđa kao što su običaji, izvođačke umetnosti...", podsetila je ona.