3. mart 2024 16:10

Aleksandar Vlahović: Živimo u vremenu polikriza, KBF će ponuditi rešenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Vlahović: Živimo u vremenu polikriza, KBF će ponuditi rešenja

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je danas na Kopaoniku, gde je počeo 31. Biznis Forum, da "živimo u neizvesnom vremenu, odnosno u vremenu polikriza", i najavio da će na Forumu biti ponuđena rešenja kako da se one prevaziđu.

Vlahović je za Tanjug istakao da te različite krize, izazvane različnim faktorima, imaju različita rešenja.

"Došlo je do geopolitičke podele, do geoekonomske fragmentacije i to je sve suprotno u odnosu na čitav period globalizacije koji je trajao nekoliko decenija", istakao je Vlahović.

On je podsetio da je centralna tema Kopaonik biznis foruma Novi globalni kontekst - izazovi neizvesne budućnosti.

"Iz centralne teme izvešćemo čitav niz pojedinačnih diskusija koje se odnose ne samo na pojedine industrije unutar naše zemlje i zapadnog Balkana, već i neke društvene teme, društvena pitanja koje su od vitalnog značaja za privredni, ali i društveni razvoj", rekao je Vlahović.

Kaže da ratovi u Ukrajini i Bliskom istoku, kao i kriza u Sueckom kanalu dodatno povećavaju pritisak na ekonomiju i povećavaju rizike budućeg rasta svetske ekonomije.

Pošto je Srbija deo Evrope, možemo očekivati te negativne uticaje i na privredna kretanja u Srbiji, ističe Vlahović i napominje da će učesnici Foruma kroz 36 panela pokušati da rasvetle kakva bi mogla u budućnosti da bude ekonomska politika Srbije, pre svega, kaže, fiskalne politike.

"Kopaonik biznis forum je platforma za razgovore, za razmenu različitih mišljenja, argumentovanih stavova, kritika i on zaista treba da posluži. Takva platforma je dragocena za konačno definisanje ekonomske politike u našoj zemlji, ali i na Zapadnom Balkanu s obzirom na to da je Kopaonik biznis forum regionalni događaj i da je odavno prerastao nacionalne okvire", napomenuo je predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Vlahović ističe da je Srbija u 2024. godinu ušla sa povoljnim makroekonomskim agregatima, kao i da je budžetski deficit je bio niži od planiranog, što, kako ocenjuje, svedoči o povoljnim povoljnim tokovima u našem spoljno-trgovinskom bilansu.

"Ostvaren je izuzetno visok priliv direktnih stranih investicija. Kapitalne investicije su već godinama unazad na nivou od nekih 4,5 milijardi evra godišnje i to je sve dobro. Ono što je loše to je da domaće privatne investicije iz godine u godinu stagniraju. Što znači da se mora uraditi nešto na unapređenju privrednog ambijenta, na unapređenju kvaliteta i nezavisnosti institucija, napominje Vlahović.

Ocenjuje da treba raditi i na unapređenju i pravosudnih institucija jer se, kaže, pokazalo da se tu kriju rizici ulaganja pre svega domaćih privatnih investitora.