5. mart 2024 10:34

Jelena Begović: Moramo menjati navike da pomognemo opstanak planete

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Moramo menjati navike da pomognemo opstanak planete

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović izjavila je danas da će globalno u svetu od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine, ako se nastave sadašnji trendovi, biti ostvareno samo 15 odsto.

Ona je na Kopaonik biznis forumu istakla da Srbija dobro stoji sa ostvarivanjem ovih ciljeva.

Govoreći o situaciji u svetu rekla je da će 600 miliona ljudi do 2030. biti izloženo gladi, kao i da je globalni proizvodni rast definitivno usporio iz različitih razloga, te da emisija ugljen dioksida i dalje raste, bez obzira na mnogobrojne mere i rezolucije.

"Poljoprivreda i zahtevi za hranom rastu, populacija raste, površine pod šumama opadaju, definitivno remetimo privredu, a rekli smo da su ciljevi održivog razvoja za planetu, za ljude i za prosperitet. I zato se postavlja pitanje u ovim svim tranzicijama ko su u stvari učesnici i možemo li da napravimo jednu formulu za sve, ili moramo da razmišljamo i regionalno, i na nivou pojedinačnih zemalja, i ujedno i globalno", rekla je ona.

Kada je reč o izazovima sa kojima se suočava i naša zemlja, rekla je da su to klimatske promene koje utiču i na poljoprivredu i zdravlje, ekonomiju, energetiku, globalno zdravlje, rast populacija, pad populacija, produktivnost, finansije.

Prema njenim rečima uloga Ministarstva nauke jeste stavljanje u funkciju i države, i civilnog sektora, i akademije, i privatnog sektora, da se radi na opstanku planete zemlje i čoveka na njoj.

"Planeta će bez problema da opstane, ali pitanje je šta će da bude sa nama i kako ćemo živeti za 30 ili 50 godina. I iz tog ugla Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ima i važnu ulogu, jer predstavlja mehanizam države za kreiranje politika", istakla je ministarka.

Navela je da je samo u 2023. godini država uložila 23 miliona evra u Fond za inovacije i da je za pet godina u Fond za nauku uloženo više od 80 miliona evra.

Što se tiče zelene tranzicije, navela je da su nam potrebne nove tehnologije, kao što je veštačka inteligencija a one opet zahtevaju sve veću i veću količinu energije, zbog čega se, kako je rekla, stalno vrtimo u krug.

Begović je istakla ćemo morati da počnemo da menjamo i svoje navike, kako bismo pomogli planeti da opstane.

"Mi kao država i ministarstvo promovišemo da Srbija postaje i postaće zemlja nauke i zemlja inovacija, da se fokusiramo na naše lokalne, regionalne probleme i izazove, jer su oni uvek i direktno i indirektno povezani sa globalnim izazovima", rekla je ona.

Dodala je da se gradi BIO 4 kampus, koji predstavlja novu paradigmu, da se okupljaju sve snage i svo znanje, državni sektor, akademija, startap kompanije, strane i domaće kompanije, da se traže efikasna rešenja.

"Ulaganje u ovu oblast predstavlja budućnost, zato što je to jedini način da ostanemo nezavisni, da ostanemo i postanemo čiinioci globalnih dešavanja, koja nikoga neće čekati", zaključila je Begović i dodala da je optimista da će Srbija uspeti da ovo iskoristi za svoj dalji razvoj.