6. mart 2024 13:17

Brankica Janković: Nema razloga za otpor prema rodnoj ravnopravnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brankica Janković: Nema razloga za otpor prema rodnoj ravnopravnosti

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Ne postoji nijedan razlog za strah i otpor prema punoj rodnoj ravnopravnosti muškaraca i žena, zaključak je panela pod nazivom "Rodna ravnopravnost za društveni i ekonomski razvoj" koji je održan u okviru Kopaonik biznis foruma.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za Tanjug da nema razloga da se nastavlja produbljivanje predrasuda koje postoje u ulogama muškaraca i žena u našem društvu.

"Samo tako možemo da olakšamo život u vrlo kompleksnim uslovima u kojima se zahteva brzina, pre svega i praćenje svih onih zahteva koje nameću ekonomski tokovi i rapidan razvoj tehnologije, posebno i informaciono-komunikacionih tehnologija. Zaustaviti taj ubrzani razvoj nećemo, samo možemo da se njima prilagodimo i da izvučemo najbolje za sve nas", rekla je Janković.

Ona je rekla da i danas je dosta toga urađeno po pitanju rodne ravnopravnosti, ali da su i dalje kulturne norme pod, kako kaže, jakim utiskom patrijarhalnog sistema vrednosti.

"Patrijarhat je žilav i u značajnoj meri otežava život muškaraca i žena", ocenila je poverenica.

Ona je istakla da je razbijanje predrasuda jako bitno za dalji razvoj ekonomije i privrede.

"Ako nemamo svi jednake šanse za ulazak u biznis i napredovanje u njemu i ako dalje postoji ta predrasuda prema indeksu društvenog razvoja koja pokazuje da je i dalje duboka ta predrasuda i da su samo muškarci postavljeni za rukovodioce i političke lidere, značno ćemo se ograničavati i nećemo koristiti sve potencijale našeg društva", poručila je Brankica Janković.

Zamenik generalnog direktora u NIS-u Vadim Smirnov smatra da je najveći problem taj što se problem rodne ravnopravnosti posmatra kao bitka žene za svoja prava.

"To je majndset muškaraca. I naravno postoje neki otpori na to. Smatram da treba da se menja taj majndset, da to ne treba da bude bitka žena za svoje prava, već da to treba biti zajednički cilj. To je borba za povećanje efikasnosti, jer je dokazano da je kompanija koja u bordu ima više od 20 odsto žena, funkcioniše bolje i efikasnija je", rekao je Smirnov.

Glumac Milan Marić koji je učestvovao na panelu govorio je o tome koliko kultura može da doprinese razbijanju predrasuda.

"Borba za ženska prava, nije samo ženski posao, već i muški. Ekonomsko osnaživane žena je bitno, ali samo to nije dovoljno. Ne sme se zanemariti aspekt gde se nasilje podrazumeva kao nešto što žena treba da izdrži. Taj stav je opasan", rekao je Marić.