14. mart 2024 13:50

Prijava na konkurs za izbor "Inženjerke godine" za 2024. od danas do 7. aprila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prijava na konkurs za izbor "Inženjerke godine" za 2024. od danas do 7. aprila

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Konkurs za izbor "Inženjerke godine" za 2024.otvoren je od danas do 7. aprila, u organizaciji Privredne komore Srbije, Simensa i Udruženja "Inžnjerka godine", a svečano proglašenje biće u junu u PKS.

Izbor inženjerke godine u Srbiji se organizuje drugi put, kako bi se inspirisale mlade žene za studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u toj branši, rečeno je na konferenciji za medije u PKS.

"Prijave mogu slati pojedinci i organizacije uz saglasnost nominovanih inženjerki. Cilj je da javnosti i mladima predstavimo inženjerke čije delo, biografija i ličnost mogu biti uzor i ugled mladima, a posebno devojkama da upišu STEM studije i krenu putem inžnjerskog obrazovanja i karijere", rekao je predsednik Udruženja "Inženjerka godine" Rade Krajnović.

On je objasnio da će u aprilu biti izabrano 10 finalistkinja koje će biti predstavljene široj javnosti, da će zatim u maju glasati četiri žirija i da će u junu na svečanosti u PKS biti izabrana i predstavljena "Inženjerka godine" za 2024. godinu.

"U glasanju, kao i prošle godine, učestvuju četiri ravnopravna žirija: organizatori sa partnerima, medijski koji čine novinari i urednici, zatim profesori i učenici srednjih škola, kao i žiri sastavljen od 10 finalistkinja koje će se upoznati i glasati između sebe koju inženjerku same vide kao najinspirativniju. Ove godine ćemo broj članova žirija povećati i sa predstavnicima organizacija koje rade sa mladima na razvoju tehničke kulture", naveo je Krajnović.

Prijave se vrši onlajn putem obrasca na stranici www.inzenjerka-godine.rs , gde se može naći i više informacija.

Krajnović je rekao da je cilj izbora da se predstave realnog života predstavljamo primere.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović je rekao da komora pokušava da bude spoj nauke i privrede i motiviše mlade ljude i razgovara sa njima o budućnosti privrede, nauke i tehnologije.

"Prošlogodišnja akcija je bila jedna od lepših koju smo uradili, sa željom da podstaknemo mlade da razmišljaju drugačije o svojoj karijeri. Takođe, da bismo odgovorili na zahteve privrede. Privreda i razvoj tehnologije uslovljeni su kadrovima, mladima koji danas počinju da razmišljaju o tome kako će usmeravati karijeru", rekao je Vesović.

Naglasio je da Srbija i srpska privreda ne mogu da opstanu ako nema dovoljno kadrova koji se bave tehničkim naukama i dodao da nam je zato potrebno više inženjerki.

Kako je rekao, Srbija je po broju u žena u tehničkim naukama jedan od boljih primera u regionu, pošto imamo 40 odsto dama među inženjerima.

"Na primer, u gejming industriji smo i ispred evropskog proseka. Imamo u oblasti IT više od 30 odsto dama koje se bave gejmingom", naveo je Vesović.

Pomoćnica ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Ivana Vukašinović je rekla da je važan doprinos žena na tom polju, u inženjerskim naukama, ali da treba videti i koji su sve izazovi žena u inženjerstvu.

"Srbija možda i ne stoji tako loše kada je u pitanju prisutnost žena u STEM, pošto imamo preko 50 odsto studentkinja na fakultetima, imamo preko 50 odsto zaposlenih žena na fakultetima, a u naučnim institutima ima više od 60 odsto žena. To su visoki procenti, čak i u poređenju sa evropskim standardima", rekla je Vukašinovićeva.

Dodala je da stereotipi često sugerišu da žene nisu prikladne za inženjerske nauke, zbog čega se potcenjuju i ženske sposobnosti.

"Žene su i dalje značajno manje zastupljene na vodećim pozicijama", dodala je ona.

Poručila je da je važno prisustvo žena u STEM oblastima za napredak društva i tehnologije.

"Put do rodne ravnopravnosti u inženjerskim naukama zahteva napore pojedinaca i organizacija. Moramo da nastavimo da radimo na stvaranju inkluzivnih okruženja i osnaživanju žena i borbi protiv svih predrasuda i stereotipa", naglasila je ona.

Kompanija Simens je inicijator regionalne ideje za izbor Inžnjerke godine, a generalna direktorka Simensa za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju Medeja Lončar je rekla da je krilatica ovog projekta od nevidljivosti do inspiracije, kako bi devojčice znale za poznate inženjerke i odlučile da krenu njihovim stopama.

"Volela bih da naš naredni slogan bude od inspiracije do inovacije", istakla je ona i dodala da su inovacije veoma važne za uspeh Simensa, s obzirom da ta kompanija ima skoro 50.000 pronalazaka otkada je Simens izumeo prvi telegraf", rekla je Lončar.

Među top inovatorima u Smensu je, dodaje, sve više žena i prošle godine je bilo od 12 top inovatora pet su bile žene.

Prema njenim rečima, izveštaj UN pokazuje da nijedna država u svetu nije još postigla rodnu ravnopravnost.

"Prema sadašnjoj brzini biće potrebno više od 150 godina za žene da postignu ekonomsko osnaživanje", rekla je ona.

Lončar je rekla da Simens u Srbiji ima 48 odsto žena u kompaniji, na top pozicijama je 50 odsto, na nivou srednjeg menadžmenta 27 odsto, dok ima samo 16 odsto inženjerki.

Prošlogodišnja "Inžnjerka godine" Ana Petrović je rekla da taj izbor nije klasično takmičenje, u znanju vestinama, iskustvu i slično, već da je cilj da inženjerke predstave svoje profesionalne i lične priče janvosti, kako bi devojčice u osnovnim i srednjim školama inspirisale da se opredele da budu inženjerke.

"Peporučujem iženjerkama da se pijave na novi konkurs. To je dobra prilika da sebe i svoje kompanije predstave javnosti i da svojim primerim inspirišu devojčice", poručila je ona.

Krajnović je posle konferencije podelio nagrade i priznanja partnerima i pokroviteljima inicijative - Privrednoj komori Srbije, Simensu, Komtrejdu i A1.