27. mart 2024 13:38

Cvetković u Institutu "Mihajlo Pupin": Srpska privreda inovacijama može da postane konkurentna globalnom tržištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvetković u Institutu "Mihajlo Pupin": Srpska privreda inovacijama može da postane konkurentna globalnom tržištu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar privrede Slobodan Cvetković posetio je danas Institut "Mihajlo Pupin" u Beogradu i istakao da privreda Srbije bazirana na tehnološkim inovacijama može da omogući "Skok u budućnost" i postane sve konkurentnija na globalnom tržištu.

Ministar je u razgovoru sa direktorom Instituta Nikolom Tomaševićem rekao da nauka može da pruži veliki doprinos privredi i da se iz tehnoloških procesa dobiju najnovija rešenja koja privreda mora da implementira.

"Imamo utisak da je nauka otišla daleko, a da privreda ne koristi sve potencijale", istakao je Cvetković.

Naveo je privreda Srbije, sa ozbiljnim naučnim institutima i naučno-tehnološkim parkovima i BIO4 kampusom u izgradnji, može globalnom tržištu da ponudi tehničko-naučna dostignuća koja mogu da omoguće "Skok u budućnost".

Istakao je da će sve tehnološke inovacije biti i deo ponude stranim investitorima, budući da je Srbija najatraktivnija zemlja za investicije na Balkanu.

Cvetković je dodao da je, ipak, potrebno vreme da privreda prihvati inovacije.

"Privreda mora da razume da, uz pomoć inovacija, može da dobije komparativnu prednost na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu", dodao je Cvetković.

Generalni direktor Instituta "Mihajlo Pupin" Nikola Tomašević istakao je da je saradnja sa Ministarstvpm privrede od velikog značaja za komercijalizaciju naučno-istraživačkih rezultata.

"Pokušavamo da ponudimo tržištu inovativnu tehnologiju kako za potrebe industrije, tako i za potrebe javnog sektora", rekao je Tomašević.

Dodao je sa nije lako pristupiti međunarodnim tržištima, ali da prihodovanje od 90 odsto sa tržišta govori o uspehu Instituta.

Zajednilki cilj Instituta "Mihajlo Pupin" i Ministarstva privrede, dodao je Tomašević, jeste da ta ustanova bude što konkurentnija na međunarodnom tržištu.

To je moguće, dodaje, otvaranjem novih oblasti i širenjem postojećih poput elektroprivrede, vodoprivrede, putne privrede, železnica, državne uprave i sistema nacionalne bezbednosti.

"Rukovodimo se ne samo najnovijim tehnološkim trendovima već i zahtevima sa tržišta", naveo je Tomašević.

Istakao je da je Institut jedna od najuspešnijih ustanova u oblasti međunarodne saradnje.

"Realizovali smo 112 međunarodna projekta, što nam služi na ponos", naglasio je Tomašević.

Institut "Mihajlo Pupin" ima 500 zaposlenih, od kojih je 350 naučnika, istraživača i inženjera, pretežno sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Jedan od glavnih ciljeva Insitituta jeste uključivanje mladih u delatnost ustanove.

"Trudimo se da pred mlade ljude stavimo dovoljno izazovan zadatak, koji će zadvoljiti njihov apetit i podstaknuti ih da daju doprinos daljem razvoju projekata", zaključio je Tomašević.