27. mart 2024 19:25

Branko Stamatović: Država podelila oko 7.000 ramova za traktore prošle i ove godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Stamatović: Država podelila oko 7.000 ramova za traktore prošle i ove godine

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

KRUŠEVAC - Država je prethodne godine poljoprivrednicima podelila više od 4.600 ramova za traktore, a ove preko 3.400, što je ukupno oko 7.000, istakao je danas vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Branko Stamatović.

On je u Kruševcu toko dodele subvencionisanih ramova za traktore, čemu su, pored ostalih, prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, naglasio da se Agencija za bezbednost saobraćaja na prvom mestu bavi prevencijom.

"Bavimo se istraživanjem kako i na koji način dolazi do stradanja u saobraćaju i saobraćajnim nezgodama i, nažalost, svake godine u saobraćajnim nezgodama sa traktorom izgubimo veliki broj ljudskih života", naglasio je Stamatović.

Prema njegovim rečima, prošle godine 25 ljudi izgubilo je život vozeći traktor u saobraćaju na putu, a čak 27 njih je poginulo je negde van puta radeći traktorom na njivi ili u šumi zato što se traktor prevrnuo.

"I upravo je to razlog zašto je pokrenut ovaj veliki nacionalni projekat tako što je Ministarstvo saobraćaja, građevine i infrastrukture obezbedilo sredstva za besplatnu dodelu subvencionisanog rama za traktor", rekao je Stamatović.

Dodaje da je svemu prethodio jedan projekat ABS, koji su radili Mašinski fakultet u Beogradu i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

"Oni su konstruisali ovaj univerzalni ram, ispitali ga na lomljenje i ovaj ram ima sve neophodne ateste i on jeste bezbedan, a jedina njegova uloga jeste u slučaju prevrtanja da se zaštiti ljudski život, odnosno da vozač traktora da ne izgubi život", naveo je on.

Naglasio je da je pokrenut novi javni poziv, koji se može naći na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja.

"Pozivam sve građane Srbije koji poseduju traktore, a nemaju zaštitnu strukturu, a naša procena je da je nemaju negde oko njih 100.000, da se prijave, da popune zahtev", rekao je on i naglasio da je u pitanju minimalna dokumentacija koju je neophodno poslati.

Istakao je da država, odnosno Vlada Srbije, besplatno dodeljuje zaštitni ram svima koji konkurišu.

"Pored rama obezbeđeno je ispitivanje, tako da je sva neophodna dokumentacija nakon toga za registraciju traktora ispunjena", poručio je Stamatović.