7. april 2024 13:04

PKS: Saradnja nauke i privrede ključna za stvaranje potencijala ekonomije deljenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

PKS: Saradnja nauke i privrede ključna za stvaranje potencijala ekonomije deljenja

Foto: PKS

BEOGRAD - Služba za inovacije Privredne komore Srbije (PKS) u saradnji sa istraživačima tri fakulteta Univerziteta u Beogradu i to Saobraćajnim, Ekonomskim i Fakultetom organizacionih nauka i Evropskom mrežom preduzetništva u okviru Saveta za saradnju nauke i privrede, sutra organizuju skup „Dani nauke i privrede 2024“, najavila je PKS.

Skup se organizuje sa ciljem upoznavanja javnosti sa inovativnim poslovnim modelima platformske ekonomije i ekonomije deljenja, stanjem i perspektivama u Srbiji, kao i postojećim ali i novim izvorima finansiranjima njihovog daljeg razvoja.

Prema nalazima istraživanja ovih modela u Srbiji, saradnja nauke i privrede je ključna za otključavanje potencijala ovog razvoja i prevazilaženje izazova sa kojima se ovi inovativni poslovni modeli suočavaju.

Na skupu će se razgovarati o nalazima istraživanja kroz prikaz rezultata projekta PANACEA koji se realizuje uz podršku Fonda za nauku Srbije a glavni cilj mu je izgradnja kapaciteta neophodnih za “otključavanje” tržišta ekonomije deljenja i njegov ubrzani razvoj.

Drugi deo konferencije biće posvećen uslovima takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju koja promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja tako što učesnicima daje finansijsku, medijsku i edukativnu podršku.

Ove godine obeležava se 20 godina od organizovanja prvog takmičenja.

Razgovaraće se i o dostupnim izvorima finansiranja i Programu Evropske unije za inovacije, Horizont Evropa, kao i uslugama Evropske mreže preduzetništva.