11. april 2024 12:38

Nikola Pontara: Srbija može da udvostruči stopu rasta, pripremamo savete za novu vladu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Pontara: Srbija može da udvostruči stopu rasta, pripremamo savete za novu vladu

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara izjavio je danas da bi Srbija mogla da udvostruči svoju stopu privrednog rasta i da zato SB priprema i za novu vladu set beleški o ekonomskoj politici koji može tome da doprinese.

"Uradili smo to i za prethodnu vladu, uradićemo to i sada. Jedna od poruka koju želimo da stavimo na sto jeste da je Srbija dobro postupala u smislu makroekonomskih performansi, ali ono što može da uradi jeste da poveća stopu rasta kako bi brže podigla životni standard, pre svega, mladih", rekao je Pontara na predstavljanju izveštaja Svetske banke: "Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan".

To je poruka koju ćemo izneti u beleškama o ekonomskoj politici, dodao je on.

"Postoje načini da se to uradi, a čak i da se udvostruči stopa rasta u Srbiji, a ključno je da se sprovedu strukturne reforme. To je poruka koju želimo da prenesemo novom premijeru", naglasio je Pontara.

Pontara je ocenio da je Zapadni Balkan u 2023. godini bio u boljoj situaciji nego što se očekivalo i da se očekuje da će u srednjem roku biti još boljih vesti  za ceo region.

Uprkos dobrom ekonomskom učiniku rast mora dodatno da se ubrza, a novi plan rasta EU i produbljavanje regionalnih integracija mogu da daju podsticaj reformama i agendi rasta u srednjem roku, naglasio je Pontara.

On je rekao da je privredni rast Zapadnog Balkana u 2023. iznosio 2,6 odsto i da se očekuje da ove godine region ostvari rast od 3,2 odsto, a u 2025. godini 3,5 odsto.

Vodeći ekonomista Svetske banke za Zapadni Balkan Ričard Rekord je na predstavljanju izveštaja rekao da da je je stopa zapošljavanja u regionu u 2023. iznosila 48 odsto, što je jedan odsto više nego prethodne godine.

Ipak i dalje je visoka nezaposlenost mladih, rekao je Rekord.

Kada je reč o inflaciji na ZB, naveo je da je u 2023. nastavila da pada i da je iznosila u januaru 2023. godine 14,3 odsto, a da je završila na 5,1 odsto.

"Takođe, pored snažnog rasta i pada inflacije videli smo i smanjenje  fisklanog deficita koji je u proseku bio 1,5 odsto u 2023. godina na ZB prosek i prepolovljen je u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Rekord.

Naglasio je da rast BDP na Zapadnom Balkanu bio brži nego u EU i istakao da je važno da u regionu nastavimo da smanjujemo prepreke u trgovini.

Rekord je naglasio da je Srbija iskoristila svoj dobar geografski položaj i  privukla veliki broj stranih direktnih investicija, što se odrazilo i na privredni rast.