12. april 2024 15:03

Đorđe Milićević: Nastavljamo sa organizacijom letnjih kampova za decu iz dijaspore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević: Nastavljamo sa organizacijom letnjih kampova za decu iz dijaspore

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je danas da je u toku 2023. godine oko 5.000 mališana iz dijaspore boravilo u 22 letnja kampa, u 20 lokalnih samouprava širom Srbije i tom prilikom najavio dalju realizaciju ovog projekta.

On je u razgovoru za Tanjug istakao da se za organizaciju letnjih kampova već prijavilo više od 30 lokalnih samouprava.

"Intenzivno smo se trudili da tokom prethodnog vremenskog perioda obiđemo što veći broj lokalnih samouprava, opština, gradova, kako bi podstakli na taj način i lokalne samouprave da u pravom smislu reči razmišljaju o potencijalima naših sunarodnika, koji žive van Srbije", rekao je Milićević.

Istakao je da se na taj način jača veza između matice i Srba koji žive van granica naše zemlje, kao i da je cilj da se deca koja borave u ovim kampovima u Srbiji osećaju kao kod kuće, a ne kao gosti.

"Moja poruka njima je da ne zaborave naš jezik, našu ćirilicu, našu kulturu i istoriju. Gradite mostove prijateljstva u državama gde živite i čuvajte naš identitet. Svako od njih mi je rekao, što je meni za ponos, da su naučili bolje srpski jezik od trenutka kada su došli u Srbiju", rekao je Milićević.

Ministar je istakao da je ovogodišnje okupljanje započeto u Beogradu pre tri nedelje, gde se više od 120 mladih uzrasta od 7 do 17 godina, okupilo kako bi igrali šah.

Kako je naveo, kampovi će i ove godine biti tematski: kulturno-umetnički, sportski i naučno-obrazovani, odnosno eko-kamp.

Milićević je podsetio da je prošle godine, nakon 15 godina, održan Vidovdanski sabor.

"Vidovdan je Dan dijaspore i mi smo tada okupili više od 275 udruženja i organizacija. Ove godine ćemo ponovo organizovati Vidovdanski sabor", poručio je ministar.

Srbija i Republika Srpska održaće Veliki vaskršnji sabor 5. i 6. maja, a ministar je tim povodom istakao da "Drina nikad nije bila granica, već kičma koja nas spaja".