24. april 2024 16:37

Joksimović: Izazov što obnovljivi izvori energije nisu predvidivi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Joksimović: Izazov što obnovljivi izvori energije nisu predvidivi

Foto: TANJUG/MEDIABIRO

TIVAT - Pomoćnica ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije Jovana Joksimović izjavila je danas da je izazov što obnovljivi izvori energije nisu predvidivi.

Joksimović je na regionalnom ESG Adrija Samitu u Tivtu rekla da radi osiguravanja dovoljno energije za građane i privredu potrebna sigurnost i energetska održivost.

"Mi u Srbiji koristimo samo jednu trećinu potencijala kada je u pitanju hidro energija. Ipak, razmišljamo i razvijamo projekte od kojih će prvi biti reverzibilna hidroelektrana Bistrica, planiramo da to završimo do 2031. godine, a trenutno smo u fazi studije izvodljivosti za RHE Đerdan 3", navela je Joksimović.

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore Saša Mujović izjavio je danas da ta zemlja ima velike poencijale za hidro-solarne i vetro elektrane i da korišćenje tih obnovljivih izvora nije pitanje izbora, već obaveze.

"Legislativa je veoma važna i u ovom slučaju dolazi pre svih konkretnih aktivnosti. Crna Gora trenutno ima dve vrste obaveza. Kratkoročni cilj je smanjiti nivo CO2 za 55 odsto 2030. godine, dok je dugoročni postići karbonsku neutralnost", rekao je Mujović.

Izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe Maja Turković naglasila je koliko je EBRD pomogao Vladi Srbije da radi na zakonodavnom okviru kada su u pitanju sporazumi o kupovini električne energije.

"Odlučujući pozitivni faktor da investitori učestvuju na aukcijama je bilo određivanje kvota i najniže cene. Tako Vlada ima kontrolu ishoda i kada imate konkurenciju onda dobijate najjeftiniju struju kao rezultat, što je cilj Vlade. Ni jedna vlada ne želi da prenosi velike cene električne energije na potrošače", rekla je Turković.

Na panelu je učestvovao i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, koji je saopštio da, osim projekata u Srbiji, podržavaju i aukciju u Albaniji za 200 megavata solarne energije.

"Kontinuirano tražimo i nove partnere da šire ovaj program. U Crnoj Gori njegujemo dobre odnose i imamo dijalog sa crnogorskim vlastima o novom Zakonu o energetici i sasvim sigurno ćemo nastaviti na tom putu ka aukcijama u Crnoj Gori", ispričao je Kolanđeli.

Suosnivač Alcazar Energy Daniel Kalderon je istakao da im je u sporazumima o

kupovini električne energije teško da preduzmu određene rizike.

"U vašim zemljama postoji energetsko tržište koje nije likvidno, nije poznato da li postoji finansijska podrška na tržištu, da li postoji fleksibilnost u pogledu finansiranja i da li postoje aukcije. Bitno je da imamo odgovarajuće investitore. Potrebno je da radimo zajedno i imamo lokalne saradnike koji će započeti i razvijati te procese", poručio je Kalderon.