30. april 2024 11:59

U Beogradu održan peti akademski forum Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu održan peti akademski forum Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Institutom za partijsku istoriju i literaturu Komunističke partije Kine i Institutom agencije Sinhua, organizovali su danas u Beogradu peti akademski forum Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope, sa temom "Uticaj inicijative 'Pojas i put' na razvoj modernizacije".

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević izjavio je da se skup održava pred važan dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiju, koji je najavljen za 7. i 8. maj.

"Živimo u turbulentnom svetu i malo je iskrenih prijatelja. U savremenim međunarodnim odnosima dominira samo jedno - interes. Upravo zbog toga je Srbija sa zadovoljstvom prihvatila da bude deo inicijative 'Pojas i put' predsednika Sija", rekao je Đorđević.

Kako je naveo, reč je o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

"Ono što redovno govorim i što je istina jeste da Kina u Evropi nema boljeg prijatelja od Srbije", naglasio je Đorđević.

Zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac poželela je dobrodošlicu kolegama iz Kine, Rumunije, Poljske i Hrvatske.

"Želim da podelim sa vama da smo juče ponovo potpisali naš Memorandum o razumevanju koji imamo pet godina sa Centralnim institutom za partijsku istoriju i književnost i nadamo se da ćemo u narednom periodu još bolje sarađivati u istraživanju posvećenom inicijativi 'Pojas i put'", rekla je Lađevac.

Ukazala je da će Srbija sledeće nedelje ugostiti predsednika Kine Si Đinpinga, što će biti druga poseta kineskog predsednika Srbiji u poslednjih osam godina i istakla da nema mnogo zemalja koje mogu da se ponose tom činjenicom, što govori o kvalitetu naših odnosa sa Kinom.

"Dve zemlje su ostvarile obostrano korisnu saradnju u infrastrukturi, privredi i trgovini, kulturi, naučno-istraživačkom radu i drugim oblastima i postigle plodne rezultate. Inicijativa 'Pojas i put' imala je značajan uticaj na razvoj modernizacije i u Srbiji i u Kini. Zajednička izgradnja 'Pojasa i puta' donela je značajne mogućnosti Srbiji da ojača svoju povezanost i unapredi ekonomski razvoj sa susednim zemljama", rekla je Lađevac.

Prema njenim rečima, saradnja u okviru ove inicijative olakšala je transfer tehnologije i deljenje znanja, posebno u oblastima telekomunikacija i obnovljive energije.

"Projekat 'Čista Srbija', u kojem učestvuju kineske kompanije, obuhvata izgradnju mreže komunalnih kanalizacija i postrojenja za prečišćavanje u mnogim delovima Srbije, što će pružiti čistije i zdravije životno okruženje za milione stanovnika. Inicijativa 'Pojas i put' takođe promoviše kulturnu razmenu između Srbije i Kine. Imamo veoma uspešnu saradnju sa Konfucijevim institutom iz Novog Sada i već tri do četiri godine organizujemo kurseve kineskog jezika besplatno", kazala je Lađevac.

Dodala je da u prilog međusobne saradnje ide i politika bezviznog režima i otvaranje direktnih letova, zahvaljujući čemu je Srbija postala atraktivna za kineske turiste.

"Dve strane trenutno zajednički razvijaju srpsko-kineski industrijski park, za koji se očekuje da će dodatno promovisati razvoj srpske proizvodnje i tehnologije", istakla je Lađevac.

Događaju su prisustvovali i potpredsednik Centralnog instituta za partijsku istoriju i književnost (CIPHL) i direktor Biroa za kompilaciju i prevođenje (CCTB) JI Zhengju, kao i predsednik Sinhua instituta LIU Gang.

Incijativa "Pojas i put" predstavljena je 2013. godine, a njen cilj je uspostavljanje dva nova trgovinska puta koji povezuju Kinu sa ostatkom sveta.

"Pojas" se odnosi na kopnene rute koje povezuju Kinu sa Evropom preko srednje Azije, kao i sa južnom Azijom i jugoistočnom Azijom, dok "put" označava pomorsku mrežu koja povezuje Kinu sa glavnim lukama preko Azije do Afrike i Evrope.

U protekloj deceniji u inicijativi je učestvovalo 150 zemalja, koje čine tri četvrtine svetske populacije.

Inicijativa je počela velikim državnim ulaganjem u čvrstu infrastrukturu u inostranstvu, a većina od procenjenih milijardu dolara je uložena u energetske i transportne projekte, kao što su elektrane i železnica.

Vrednost robne razmene između Kine i zemalja koje učestvuju u inicijativi "Pojas i put" je za 10 godina dostigla oko 19,1 milijardu dolara.

Niz sporazuma sa raznim državama Kini je omogućio pristup većem broju resursa kao što su nafta, gas i minerali, posebno nakon što se inicijativa proširila na Afriku, Južnu Ameriku i Bliski istok.

Srbija je važan partner inicijative “Pojas i put”, koja je inspirisana drevnim Putem svile, i među prvim je potpisnicima Sporazuma o saradnji širom Evrope.

Prošle godine Srbija je sa Kinom ostvarila spoljno-trgovinsku razmenu u vrednosti većoj od šest milijardi dolara, a kineske kompanije učestvuju u infrastrukturnim i energetskim projektima Srbije.