10. maj 2024 18:20

Aleksandar Bogićević: Sajam poljoprivrede na Zlatiboru bio potreban regionu Zapadne Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Bogićević: Sajam poljoprivrede na Zlatiboru bio potreban regionu Zapadne Srbije

Foto: TANJUG/OPŠTINA ČAJETINA

ČAJETINA - Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević danas je otvorio prvi Međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma na Zlatiboru i naglasio da zapadna Srbija zaslužuje ovakvu manifestaciju.

On je istakao da je podrška Ministarstva poljoprivrede tom događaju samo početak pomoći ovom kraju.

Bogićević je zahvalio u svoje i u ime ministra Martinovića svima na prisustvu otvaranju te specijalizovane manifestacije na Zlatiboru, a posebno domaćinima, predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću, zaposlenima u Zlatiborskom eko agraru, predstavnicima Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi iz cele Srbije.

"Ideja za pokretanje ovog sajma, nastala prošle godine, odnosila se na to da se i u zapadnom delu Srbije, koji je okosnica naše poljoprivrede i turizma, organizuje jedna ovako značajna privredna manifestacija", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović poručio je kako je ovaj sajam logičan nastavak svih aktivnosti koje Opština Čajetina preduzima kako bi pomogla ubrzanom razvoju lokalnih poljoprivrednih proizvođača i lakšem i bržem plasmanu njihovih proizvoda.

"Ovaj sajam govori da smo na pravom putu, na kome razvijamo turizam i poljoprivredu našeg kraja, a upustili smo se u jedan ozbiljan, dugoročan posao da radimo u interesu građana, jer Srbija bez sela ne može napred.", naveo je on.

Napomenuo je da ta opština već više godina organizuje poljoprivrednike da proizvode na savremen način.

"U tome ćemo im pomoći kroz opštinski Agrobiznis centar, koji poslednjih godina beleži ozbiljne rezultate", napominje prvi čovek Čajetine.

Stamatović je dodao da on nije klasičan političar, već stanovnik Zlatibora koji govori o onome što je životno.

"Borili smo se da sačuvamo i vaše privatno zemljište, da ostane kod vas, da vam ga neko ne otima, i sa druge strane se borimo da sačuvamo državno poljoprivredno zemljište da ono ostane u državnom vlasništvu i da bude davano privatnicima u zakup, a ne u vlasništvo", naveo je Stamatović.

Tehničke podatke izneo je direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić, uz Opštinu Čajetina, jedan od organizatora sajma.

"Na Kraljevom trgu postavljeno je 40 štandova za prezentaciju poljoprivrednih proizvoda, a 20 izlagača poljoprivredne mehanizacije ima svoj prostor na parkingu sa druge strane jezera", zaključio je Marić.

Napomenuo je da su već stigli izlagači iz Makedonije i Crne Gore, a očekuju se i gosti iz Hrvatske.