13. maj 2024 13:30

Ekonomista Milan Beslać: Zdravstvene i prosvetne ustanove na KiM u najtežoj poziciji zbog zabrane dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekonomista Milan Beslać: Zdravstvene i prosvetne ustanove na KiM u najtežoj poziciji zbog zabrane dinara

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ekonomista Milan Beslać izjavio je danas, povodom isteka prelaznog perioda koji je Centalna banka u Prištini odredila kao početak primene odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, da je način funkcionisanja zdravstvenih i prosvetnih ustanova na KiM pod velikim znakom pitanja i u najtežoj poziciji zbog odluke o zabrani upotrebe dinara.

"Srbima na KiM je jako teško, oni će imati poteškoće u korišćenju svakodnevnih životih potreba zato što će prodavnice, restorani i svaki vid trgovine biti sankcionisan ukoliko budu koristili neku drugu valuta koja nije evro, što znači da dinar neće funkcionisati", naveo je on za Tanjug.

Ukoliko dođe do sankcija i kazni koje će na početku verovatno biti novčane i moraće da budu plaćene u evrima, Beslać kaže da tu dolazi do drugog problema jer će postojati mogućnost da završe u zatvoru zato što neće moći da plate kaznu u evrima s obzirom da Srbi na KiM primaju dinare.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se formirala Zajednica srpskih opština koja bi dozvolila da neka finansijska institucija mogla da menja različite valute jednu za drugu, onda bi to dalo neko rešenje.

Beslać kaže da je Priština donela takvu odluku u kojoj je definisala da je dinar samo suvenir jer on ne može više da se koristi ni u bezgotovinskom ni u gotovinskom platnom prometu.

Kako je objasnio, Srbi će dok se ne pronađe neko rešenje morati da odlaze na teritoriju Srbije pa da tamo preuzimaju dinare i onda te dinare da menjaju u evre, i da se sa evrima vraćaju na KiM.

"To je za fizička lica nekako izvodljivo, ali će biti vrlo teško za pravna lica koja funkcionišu još uvek u sistemu Srbije, a to su zdravstvo i školstvo jer ne možete uzeti dinare sa tekućeg računa pa ga pretvarati u evre. Tehnički je izvodljivo da se na te račune uplaćuju evri, ali to bi onda ne neki način bilo indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova što nije u interesu Srbije", istakao je on.

Beslać smatra da odluka Centralne banke tzv Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM neće biti promenjena jer je, napominje on, funkcionisanje monete na nekoj teritoriji u stvari znak državnosti.

"Oni sada budući da su na neki način poraženi vezano za prijem u SE, sada na taj način žele da pojačaju svoju državnost budući da je jedan od elemenata državnosti svake države moneta. Mi smo sada izbacili dinar, uveli smo evro i sada kažemo da je to protiv pravna radnja, ali su nju odobrili oni s kojim mi pregovaramo, a pregovaramo sa EU. UNMIK je još 1999. godine odobrio marku kao platno sredstvo na KiM, pa 2002. godine marku pretvorio u evro", istakao je on.

Beslać kaže da je Srbija prisiljena da nađe modus koji bi na neki način omogućio funkcionisanje pretvaranje dinara u evro, ali napominje da bi svako rešenje koje bi se pronašlo za posledicu imalo indirektno priznavanje nezavisnosti KiM što nikako nije u interesu Srbije i ne može da se dogodi.