13. maj 2024 18:08

Živković: Stigla prva oprema za EPS-ov projekat vetroparka - „Kostolac"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Živković: Stigla prva oprema za EPS-ov projekat vetroparka - „Kostolac"

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković naveo je da je danas stigla prva oprema za vetropark „Kostolac", prvi vetro projekat „Elektroprivrede Srbije", saopštio je danas EPS.

"Počeli smo gradnju solarne elektrane ’Petka’ i uz projekat od jednog gigavata solarnih samobalansirajućih elektrana i buduću reverzibilnu hidroelektranu ’Bistrica’, EPS se priprema za budućnost, za drugačiji proizvodni portfolio, održivo poslovanje, uz obavezno obezbeđenje sigurnosti snabdevanja", naveo je on.

Živković je, govoreći na Beogradskom energetskom forumu tokom panela o ubrzanju puta za dekarbonizaciju elektroprivreda regiona, istakao i da je projekat reverzibilne Hidroelektrane "Bistrica", snage 628 megavata, jedan od strateških projekata bez kojeg nema ni većeg učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u narednim decenijama.

Direktor je naglasio i da je već sada jasno da će cirkularna ekonomija i veštačka inteligencija biti teme, koje će pored dekarbonizacije, obeležiti buduće vreme i najviše uticati na dalju budućnost energetskog sektora.

Prema njegovim rečima, dekarbonizacija i zamena proizvodnje iz fosilnih goriva poseban je izazov za energetiku, a ove tri oblasti imaće ključni uticaj, ne samo na energetski sektor, već i na sve druge oblasti.

"Ako smo u prošlom veku sveću i ognjište zamenili sijalicom, sada je menjamo solarnim panelima i toplotnim pumpama", rekao je Živković.