14. maj 2024 13:03

Tomislav Nikolić razgovarao sa gradonačelnikom kineskog grada Sjamena o unapređenju saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Nikolić razgovarao sa gradonačelnikom kineskog grada Sjamena o unapređenju saradnje

Foto: TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa izvršnim zamenikom gradonačelnika Sjamena gospodinom Huang Sijaodžouom o unapređenju raznih vidova saradnje.

Nikolić je tom prilikom naglasio da će istorijska poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji nesumnjivo dodatno učvrstiti odnose dveju država i naglasio da su pred nama godine uspešne saradnje koja će zahvaljujući sve čvršćim odnosim obuhvatiti i druge oblasti ne samo infrastrukturu već i industrijske investicije, poljoprivredu, čistu energetiku, zonu ekonomske i trgovinske saradnje.

"Očekujem u budućnosti još novih realizovanih projekata sa NR Kinom na obostranu korist. Srbija je među retkim državama sveta koja je shvatila da je budućnost zasnovana na kineskoj mudrosti", naglasio je Nikolić, navodi se u saopštenju Saveta.

Hunag je istakao da nedavno potpisani sporazumi i zajednička izjava dva predsednika dodatno produbljuje međusobnu saradnju i govore o tome da ćemo u budućnosti razvijati sveobuhvatnu saradnju, ne samo prioritetno kao do danas u oblasti infrastrukture, već i u oblastima kao što su ekonomija i trgovina, nauka i tehnologija, kultura, zeleni razvoj i druge.

"Na osnovu dogovora naša dva lidera grad Sjamen će videti na koje sve načine može praktično da doprinese unapređenju kinesko-srpske saradnje. Smatram da je Sjamen grad sa ekonomskim standardom na izuzetnom nivou, u oblasti proizvodnje smo dostigli veliki uspeh. Značajan broj kompanija iz Sjamena investira, od evropskih država, za sada samo u Mađarskoj ali se nadam da će uskoro i Srbija biti privlačna investitorima mog grada. U Sjamenu se održava i najveći kineski međunarodni sajam investicija i trgovine (China international fair for investment and trade- CIFIT) na kome će Srbija imati i ove godine posebno mesto", rekaso je Hunag i naglasio da kineski predsednik Si daje veliku podršku Sjamenu.