15. maj 2024 09:43

Mileta Pilčević: Cena maline od 350 dinara za kilogram minimalna da bi opstala proizvodnja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mileta Pilčević: Cena maline od 350 dinara za kilogram minimalna da bi opstala proizvodnja

Foto: Shutterstock.com/wertinio, ilustracija

ARILJE - Otkupna cena maline od 350 dinara po kilogramu sa tendencijom rasta je minimalna i predstavlja socijalnu kategoriju, izjavio je danas predsednik Udruženja malinara Vilamet iz Arilja Mileta Pilčević.

On je za Tanjug rekao da bi uz taj iznos proizvodnja jedva opstala i da malinari onda ne bi morali da gase višedecenijske zasade.

Reagujući na izjavu agroanaliticara Gorana Đakovića da zahtev malinara da otkupna cena maline bude 350 dinara za kilogram u ovom trenutku nije realan, Pilčević je rekao da se tako dovodi u pitanje proizvodnja maline od koje direktno i indirektno živi oko 500.000 ljudi.

On je pozvao agroanalitičare da dođu u Arilje i da ih upute kako da proizvode nešto ispod cene koštanja.

Predsednik udruženja Vilamet navodi i da je neistinita izjava o tome da je ovogodišnji rod prosečan, zato što je, kako kaže, već prepolovljen od mraza i snega.

"Nije istina ni to da na otkupnu cenu od 350 dinara po kilogramu hladnjačari neće imati zaradu, jer ako odete u DIS market kupićete kilogram maline za 1.600 dinara", naveo je Pilčević.

Đaković je izjavio ranije za Tanjug da je trenutno prosečna cena sa kojom se trguje sa smrznutom malinom oko tri evra.

"Znači, ako imamo u vidu da je zahtev maslinara tri evra za kilogram ovog voća, gde su tu onda hladnjačari, gde su transportni troškovi i sve ostalo", zapitao je Đaković i dodao da će malinari sigurno biti nezadovoljni tom njegovom izjavom.