17. maj 2024 09:41

Dubravka Đedović Handanović: Rafinerija u Smedervu biće gotova za oko četiri godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Rafinerija u Smedervu biće gotova za oko četiri godine

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je Okvirni sporazum o projektu izgradnje rafinerije nafte u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group potpisan na period važenja od dve godine, a da se vreme koje će biti potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije procenjuje na oko četiri godine od dana dobijanja građevinske dozvole.

Ministarka je u razgovoru za današnju Politiku istakla da je ukupna investicija vredna blizu 2,4 milijarde evra.

"U rafineriji se planira direktno angažovanje 700 stalno zaposlenih i posredno angažovanje 2.400 radnika. Vlasnik i operater će biti jedna kineska naftna kompanija", rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, reč je o potpuno novim postrojenjima i opremi, a ne o rekonstrukciji i sanaciji postojećih.

"Što se tiče rafinerije u Novom Sadu, ona je u imovinskom portfoliju NIS-a, pa samim tim nije bila predmet razmatranja. S druge strane, činjenica da smo do pre 25 godina imali dve rafinerije, govori u prilog potrebi realizacije ovog projekta", kazala je Đedović Handanović.

Ona dodaje da će nova rafinerija vršiti preradu kako teške, tako i lake sirove nafte.

"Realizacija svih projekata iz energetskog sektora se najpre sagledava iz ugla deficita, kao i svih drugih makro i mikro ekonomskih pokazatelja", istakla je Đedović Handanović.

Istakla je tvrdnja da će projekat doprineti zaduživanju naše zemlje nije zasnovana ni na jednoj analizi.

"Kina je starteški partner Srbije, a s druge strane EU je najveći donator energetskog sektora naše zemlje sa više od milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine", navela je Đedović Handanović.

Ministarka naglašava da Ruska Federacija ostaje stabilan partner Srbije, ali da ovaj projekat ni na koji način nije povezan sa kompanijom "Gasprom njeft".

"U prilog tome govori činjenica da projekat realizuje jedna od najvećih kineskih kompanija", istakla je Đedović Handanović.

Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group, kapaciteta do 100.000 barela po danu, potpisan je 9. maja.