17. maj 2024 12:31

Predstavljeni rezultati indeksa MSP Kompasa - platforme za mala i srednja predu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljeni rezultati indeksa MSP Kompasa - platforme za  mala i srednja predu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) i USAID Projekat Velika mala privreda predstavili su danas najnovije nalaze kompozitnog indeksa u okviru MSP Kompasa - inovativne platforme koja pruža podatke o učinku malih i srednjih preduzeća, ali i sagledava njihove potrebe za održivi razvoj.

MSP Kompas platforma pokazuje dostignut nivo konkurentnosti i razvijenosti MSP sektora prema devet ključnih aspekata poslovanja, među kojima su poslovni rezultati, zelena tranzicija i regulativa.

Indeks pokazuje rezultate finansijskih izveštaja sakupljenih od više od 40.000 kompanija u Srbiji, u okviru 11 sektora i 25 okruga.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović izjavio je da čak 99 odsto naših kompanija čine mala i srednja preduzeća.

"Čine 60 odsto našeg ukupnog ekonomskog obrta, više od 50 odsto izvoza, ali njihovi problemi su skoro 100 odsto problemi privrede. Kada ova preduzeća ne funkcionišu, teško je očekivati da će velike i međunarodne kompanije dugoročno biti održive", rekao je Vesović.

Ono što je potrebno malim i srednjim preduzeća, kako je naveo, jesu odgovarajući standardi, tehnologija, kvalitet i konkurentne cene.

"Potrebni su nam instrumenti podrške malim i srednjim preduzećima, a u osnovni svih problema jeste njihovo finansiranje", istakao je Vesović.

Dodaje da se nalazimo u teškom trenutku za privredu, iako Srbija u ovom trenutku nema akutni problem sa nenaplativim potraživanjima.

Direktorka Misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam ističe da su zdravlje i rast malih i srednjih preduzeća u Srbiji ključni za domaću privredu.

"Postoji velika tražnja za preciznim i pravovremenim informacijama i to dolazi od lokalnih i nacionalnih Vlada, kao i od razvojnih agencija poput USAID, ali i od samih građana", navela je Ajšam.

Kako kaže, MPS Kompas predstavlja inovativnu platformu koja pomaže da razumemo performanse i potrebe tog sektora.

"U pitanju je inicijativa Srbije, koja podržava mala i srednja preduzeća kroz projekat - Velika mala privreda", rekla je Ajšam.

Direktor CEVES-a Nemanja Šormaz kaže da veliki potencijal male privrede nije dovoljno iskorišten.

"Pravovremeni podaci su ključni. MSP Kompas je zamišljen kao jedna detaljan platforma koja nudi mogućnost da vidite podatke koje vidimo i mi. On će dalje evoluirati, ali se danas više fokusiramo na rezultate indeksa", rekao je Šormaz.

Rezultati MSP Kompas indeksa pokazuje realni pad prohoda od 9,4 odsto i profita od 11,9 odsto, osim kod ICT sektora i HORECA-a.

Rast minimalnih zarada od 14,3 odsto i zarada u javnom sektoru od 14,7 odsto uticao je na povećanje od 14,4 odsto u privatnom sektoru.

Pronalaženje novih kadrova izazov je za čak 77 odsto preduzeća.

Podaci pokazuju blago razduživanje privrede. Preduzeća su smanjila nivo eksterne zaduženosti za 7,1 odsto, a tek 19 odsto preduzeća u značajnoj meri se oslanja na banke.

Oko 81 odsto preduzeća nije ulagalo u proširenje kapaciteta, a 74 odsto kompanija nije razvijalo svoje proizvode.

Rezultati pokazuju niska "zelena" ulaganja i neambiciozne planove da se to promeni. Samo 15 odsto kompanija planira ulaganje u neki aspekt zelene tranzicije.

S druge strane, najveći broj preduzeća očekuje umeren rast prihoda (9-10 odsto) i ne planira povećanje broja zaposlenih.