21. maj 2024 19:12

Pjer Košar: Modernizacija regulatornog okvira ključna za reproduktivnost biljaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pjer Košar: Modernizacija regulatornog okvira ključna za reproduktivnost biljaka

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

NOVI SAD - Ambasador Francuske u Republici Srbiji Pjer Košar rekao je danas na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu da su modernizacija regulatornog okvira, kao i njegova harmonizacija sa zakonodavstvom EU u kontekstu pristupanja Srbije u EU, ključni u polju reproduktivnog materijala biljaka.

"Mislim na etičke probleme povezane sa vlasništvom nad živim organizmima, mogućnosti, ali i rizike novih genomskih tehnika i, iznad svega, prilagođavanje klimatskim promenama”, kazao je ambasador, obraćajući se četvrtog dana sajma na panelu "Kako sertifikovano seme može da odgovori na aktuelne agronomske izazove Srbije - francusko iskustvo", saopštila je Media EU info.

Pored francuskih, brojnim stručnjacima i drugim gostima EU paviljona predstavljena su iskustva i drugih evropskih zemalja.

Tako je panel o poboljšanju kvaliteta i profitabilnosti u lancima snadbevanja lešnicima organizovala Ambasada Italije, o inovativnim tehnologijama - od korišćenja podataka, do hrane, genetike, rešenja za farme životinja i pristupa održivosti - govorili su predstavnici danskih kompanija, dok je na temu održive poljoprivrede prikazan austrijski pristup.

O važnosti poljoprivrednog popisa i njegovim rezultatima, govorile su predstavnice Republičkog zavoda za statistiku, dok su zaposlene u Ministarstvu poljoprivrede predočile nove IPARD mere, koje će u narednim godinama biti na usluzi domaćim poljoprivrednicima.

Predstavljene su i mogućnosti u okviru programa prekogranične saradnje, između partnera iz Srbije i drugih država kandidata za članstvo u EU - Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Pored toga, u EU kuhinji prikazan je krajnji proizvod poljoprivrednih proizvođača - kvalitetna i ukusna hrana, dodaje se u saopštenju.

Tom prilikom kuvao je ambasador Košar, a posetioce je pozdravio i ambasador Holandije Jost Rajntjes, koji je predstavio holandski specijalitet - pofertjes palačinke.