24. maj 2024 15:39

Martinović u Trstu: Srbija podržava Zelenu agendu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović u Trstu: Srbija podržava Zelenu agendu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO POLJOPRIVEDE

TRST - U okviru Poslovnog foruma Italija - Srbija "Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju" koji je održan danas u Trstu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović otvorio je panelnu diskusiju na temu "Cirkularna ekonomija- za održivu industriju i poljoprivredu".

Na početku izlaganja, ministar Martinović je istakao značaj spoljnotrgovinske razmene poljoprivredno - prehrambenih proizvoda sa Italijom koja iznosi 545 miliona evra i dodao da je Italija, kao članica EU, zemlja u koju Srbija najviše izvozi, a na drugom mestu razmene je po pitanju uvoza, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Cirkularna ekonomija važan je strateški koncept za zelenu tranziciju ne samo Srbije već i čitave Evrope. Svesni da poljoprivreda zbog tehnologija koje primenjuje predstavlja izvore zagađenja jasno je zašto je od izuzetne važnosti uspostaviti održivo rešenje i kontrolu korišćenja svih inputa kao i poštovanje principa cirkularne ekonomije", rekao je Martinović.

Ukazavši na značaj cirkularne ekonomije u prehrambenoj industriji, ministar je kao potencijalno rešenje istakao izgradnju otpornih i održivih lanaca snabdevanja hranom, kao i stvaranje održivih radnih mesta uz izbegavanje negativnih društvenih i ekoloških efekata kao uticaja na životnu sredinu.

"Prateći Zeleni dogovor i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, Srbija preduzima korake u okviru IPARD III programa kroz izgradnju postrojenja za održivo korišćenje energije, agro-ekološke mere, digitalizaciju, diverzifikaciju i LEADER pristup u iznosu od 280 miliona evra i uskoro nas očekuje potpisivanje Finansijskog sporazuma", naglasio je Martinović.

On je podsetio da je 2022. godine usvojen Program razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji kao i da je na nivou Vlade Srbije formirana Radna grupa za implementaciju ciljeva Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i da je pripremljen nacrt Strategije zaštite životne sredine sa trogodišnjim Akcionim planom za sprovođenje Zelene agende.

Ministar Martinović je pozvao italijanske kompanije da kroz unapređenje saradnje i primenu koncepta cirkularne ekonomije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji doprinesu razvoju ekonomije kroz koncept održivosti.

Srpska delegacija u Trstu predvođena je premijerom Milošem Vučevićem koji se obratio učesnicima Foruma u uvodnom delu, nakon čega je usledio bilateralni sastanak sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem.

Tokom Foruma je potpisano više bilateralnih međudržavnih ugovora i sporazuma.