30. maj 2024 16:09

Na konkursu NLB grupe "Okvir podrške" učestvovalo 300 kompanija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na konkursu NLB grupe "Okvir podrške" učestvovalo 300 kompanija

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD  - Na ovogodišnjem regionalnom konkursu NLB grupe "Okvir podrške" učestvovalo je 300 kompanija i organizacija, a u finale je ušlo 55 inovativnih projekata sa sedam tržišta na kojima posluje NLB grupa.

Na konkursu je pobedila kompanija Krožnik iz Slovenije kojoj je pripalo 50.000 evra, saopštila je NLB grupa.

Projekat kompanije Inclusio iz Srbije, aplikacija za pomoć osobama sa posebnim potrebama, osvojio je drugo mesto i 30.000 evra, dok je trećeplasirana kompanija Alicorn iz Crne Gore osvojila 20.000 evra.

Za devet finalista sa srpskog tržišta obezbeđene su posebne bankarske povlastice i podrška u vidu medijske promocije, čime će dobiti dodatne resurse i vidljivost za dalji razvoj svojih ideja.

Među njima je i projekat humanitarno ekološke organizacije Čepom do osmeha, koja je do sada kroz brojne inicijative i akcije uspela da sakupi 1.400 tona plastičnih čepova i time obezbedi sredstva za kupovinu 88 pomagala za decu sa smetnjama u razvoju.

Iz ove organizacije su naveli da se kroz svoj rad, edukacije i ekološke akcije, kao i učešćem na konkursu "Okvir podrške", trude da šire svest o važnosti empatije i solidarnosti prema osobama sa invaliditetom.

Dodali su da prateći ciljeve održivog razvoja, vredno rade na promociji inkluzivnog društva sa visokom ekološkom svešću svih građana, što je, prema njihovoj oceni, izuzetno važno jer je potrebnoi da se svi zajedno uključimo u rešavanje lokalnih i globalnih problema.

Humanitarna organizacija Dečije srce, plasirala se u finale sa originalnim projektom, prvom knjigom na svetu koju je ilustrovao dečak sa autizmom.

Direktor ove humanitarne organizacije Goran Rojević je istakao da "Dečije srce" promoviše osobe sa autizmom kao korisne članove zajednice.

"Napravili smo prvu istorijsko-edukativnu knjigu o pčelama i Srbima koju je ilustrovao dečak iz autističnog spektra, zaposlen u kafeu našeg radnog centra. Zahvaljujemo NLB Grupi koja budi ono najbolje u nama“, rekao je on.

Među finalistima se našao i projekat Get ready space, inkluzivno razvojnog kruga za decu i mlade "Moj način", koji kroz kreiranje digitalne platforme za učenje životnih i socijalnih veština, radi na poboljšanju zdravstvenih i životnih uslova dece i mladih sa razvojnim smetnjama.

Predsednica Nela Stanojević je istakla da veliki broj investitora smatra da preduzetništvo koje ima neku inkluzivnu ili socijalnu komponentu ne može da bude finansijski samoodrživo.

"Drago nam je što smo sa idejom platforme za razvoj socijalnih veština Get ready došli do finala. Čestitamo pobednicima takmičenja, kao i NLB Grupi na dobroj ideji", rekla je ona.

Ovaj konkurs održan je četvrti put i prilika je malim lokalnim biznisima da predstave ideje koje mogu da naprave lepšu budućnost i dobiju neophodnu podršku za svoj razvoj.