3. jun 2024 11:50

Tomislav Mićović: Očekujem zaustavljanje pada cena goriva zbog povećane tražnje tokom leta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Mićović: Očekujem zaustavljanje pada cena goriva zbog povećane tražnje tokom leta

Foto: Tanjug TV, arhiva

BEOGRAD - Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović ocenio je danas da će se cena benzina i dizela zadržati na sadašnjem nivo odnosno da će se njen pad koji je zabeležen prethodnih nedelja, zaustaviti zbog povećane potražnje za ovim naftnim derivatima tokom letnjih meseci.

On je kazao da se cena benzina već četiri nedelje smanjuje, najpre za tri, pa za dva dinara, dok je cena dizela prilično stabilna.

"Leto je uvek period malo veće potrošnje benzina, tako da i očekujem da će se tu negde cena i zaustaviti na ovom nivou, jer sad će biti veća potražnja", rekao je Mićović za RTS.

Do 7. juna, na pumpama u Srbiji, litar evro-dizela košta 201 dinar, a litar benzina evro-premium je 192 dinara. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je zadržao cenu, dok je benzin pojeftinio za dva dinara.

On je rekao i da akciza nije jedino što utiče na cenu goriva, ističući da je tu niz dfugih parametara.

Ukazuje i da naftni sektor ne može da utiče na državnu politiku u vezi sa oporezivanjem energije već da samo može da ukaže na probleme koje stvaraju velike državne dažbine.

Mićović je naveo i da je u Srbiji u poslednjih pet godina došlo do ukupnog povećanja broja registrovanih vozila sa 2,5 miliona na tri miliona, što je negde oko 19 procenata.

"U toj strukturi povećanja, najveći procenat povećanja imaju vozila sa dizel motorima, oko 27,6 odsto, dok je benzinskih automobila više za 12 procenata. Tečni naftni gas, naravno, rapidno pada, negde oko 24 odsto u ovom periodu od pet godina, dok je prirodni gas povećan čak za 197 procenata", rekao je Mićović.

Prema njegovim rečima, ovi procenti nisu rezultat planirane politike u toj oblasti, što se vidi po tome što raste broj registrovanih vozila sa dizel motorom.

"Vidite da se dešava dizelizacija voznog parka, što bi u skladu sa drugim zahtevima trebalo da bude u suprotnom smeru. Ali, prosto, kada vidite placeve za prodaju polovnih automobila, tu su više od 90 procenata automobila koje pokreću dizel motori, jer se Zapad rešava tih automobila i oni završavaju i u našoj zemlji, na Balkanu, generalno u našem okruženju", naveo je Mićović.

On je dodao i da prilikom putovanja u Grčku kolima, najbolje je da vozači pune gorivo pre izlaza iz Severne Makedonije.

"Svi pune rezervoare na izlasku iz Severne Makedonije, tu su gužve na benzinskim stanicama. Severna Makedonija ima dijametralno suprotnu fiskalnu politiku u odnosu na Grčku. Uvek je tako na dugačkim putovanjima, na Zapadu treba voditi računa da li na auto-putu da sipate ili je bolje da siđete sa auto-puta", istakao je Mićović.