Macura: Nasilje u porodici i nad ženama beleže porast u vreme praznika, prijavite ga
28. decembar 13:07
4. jun 2024 11:58
podeli vest
BEOGRAD - Maja Gajić Kvaščev iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" izjavila je danas da je nuklearna tehnologija u prehrambenoj industriji bezbedno i ekološko rešenje za bolje prinose, uštedu resursa i otkrivanje falsifikovane hrane, dodajući da zračenje ne uništava hranljive sastojke.
Ona je u razgovoru za RTS istakla da se nuklearna tehnologija najčešće koristi za ozračivanje semena, kako bi se izabralo ono koje najbolje može odgovoriti izazovima promenjenih klimatskih okolnosti.
Time se, kako kaže, povećava produktivnost u uzgoju određenih biljnih kultura.
"Takođe, nuklearne tehnologije pomažu da se zemljište pripremi za uzgoj biljaka tako što se u zemljištu neutrališu patogeni. Praćenjem apsorpcije nutrijenata iz zemljišta i kuda voda ide, omogućava se ušteda jer se navodnjavanje prilagođava uzgoju određene biljne vrste", rekla je Gajić Kvaščev.
Dodaje da se nuklearno i radijaciono zračenje koriste i u oceni bezbednosti i kvaliteta hrane.
Gajić Kvaščev ukazuje i da je lako prepoznati hranu za čiju proizvodnju i kontrolu bezbednosti je korišćena nuklearna energija, jer postoji obeležje na deklaraciji.
Ona napominje i da je nuklearna tehnologija dala dobre rezultate u prepoznavanju falsifikovanih prehrambenih proizvoda, a kao primer navodi maslinovo ulje u kome se lako može otkriti prisustvo ulja koje je već korišćeno.
28. decembar 13:07
28. decembar 13:04
28. decembar 13:01
28. decembar 11:32
28. decembar 09:00
27. decembar 18:33
28. decembar 13:21
28. decembar 09:59
28. decembar 09:30
28. decembar 13:08
28. decembar 12:23
28. decembar 12:07
28. decembar 11:34
27. decembar 23:22
27. decembar 21:51
27. decembar 18:56
27. decembar 16:49
20. decembar 13:28
19. decembar 23:06
19. decembar 21:04
20. novembar 17:11
18. novembar 15:04
9. novembar 22:08
28. decembar 10:34
28. decembar 09:46
27. decembar 20:19
28. decembar 13:40
28. decembar 06:18
27. decembar 14:51