4. jun 2024 14:31

Lidija Tomić "Inženjerka godine" za 2024. u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lidija Tomić "Inženjerka godine" za 2024. u Srbiji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Na konkursu za izbor "Inženjerke godine" za 2024. u Srbiji danas je, u Privrednoj komori Srbije, proglašena inženjerka vazdušnog saobraćaja Lidija Tomić.

Izbor inženjerke godine u Srbiji je organizvan drugi put, u organizaciji Privredne komore Srbije, Simensa i Udruženja "Inženjerka godine", kako bi se inspirisale mlade žene za studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u toj branši.

Nakon prijave koja je otvorena 14. marta, odabrano je 10 finalistkinja, a o tome ko će poneti titulu "Inženjerke godine" za 2024. odlučivala su četiri žirija: finalistkinje, predstavnici mediji, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović je rekao da je kuća srpske privrede ove godine podržala oko 80 kandidatkinja koje su kompanije kandidovale za izbor Inženjerke godine.

"Napravali smo iskorak u odnosu na prošlu godinu. Svet se menja velikom brzinom u tehnologiji, živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva, što se ne može sve ispratiti ako nemamo inženjere koji to mogu da isprate. U Srbiji možemo da budemo zadovoljni brojem dama koje završavaju STEM nauke, jer je daleko iznad proseka u svetu i u Evropi", rekao je Vesović u PKS.

Kaže da je na globalnom nivou opao broj iženjerki za jedan odsto u prethodnih nekoliko godina, što kod nas nije slučaj.

Vesović je naglasio je da je neophodno da imamo iženjerke da bi privreda mogla da napreduje i poručio kompanijama da omoguće posebno damama da usklade privatni život i karijeru jer to daje rezultate.

Jedna od najuticajnijih poslovnih žena u regionu, generalna direktorka Simensa za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku Medeja Lončar, poručila je ženama da trud i istrajnost uvek donose rezultate, kao i da su strast i predanost kljiučni faktori za postizanje uspeha.

"Budite uporne i neodustajte od svojih snova - to su rekle sve naše finalistkinje. Zajedničko im je i da su sve istakle da je moć u znanju koje je glavni kriterijum za uspeh u profesiji", rekla je ona.

Ukazala je na značaj celoživotnog učenja u bilo kojoj oblasti i istakla da znanje podstiče tenološki napredak.

Rekla je da su u Sloveniji do sada imali šest izbora Inžnjerke godine, dva u Hrvatskoj i dva u Srbiji, tako da je bilo 100 finalistkinja, a da je stiglo ukupno oko 500 prijava u sve tri zemlje.

Ana Petrović, koja je za 2023. ponela titulu "Inženjerka godine", istakla je da je ova inicijativa veoma važna kako bi se poručilo mladima da biti inženjer ne znači samo programiranje i gradnju mostova, već da je to način na koji se gradi budućnost i kreiraju rešenja, podstiče tehnološki napredak i unapređuje život ljudi.

Finalistkinjama je pročitana poruka ministarke za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelene Begović, koja je istakla da su STEM nauke velika šansa za razvoj naše zemlje.

Ona je podsetila da Srbija ima dugu istoriju u STEM obrazovanju i naglasila da je budućnost u rukama inženjera.