4. jun 2024 15:51

Ministarka privrede učestvovala na biznis forumu u Tokiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka privrede učestvovala na biznis forumu u Tokiju

Foto: TANJUG/ĐORĐE KRSTIĆ

TOKIO - Ministarka privrede Adrijana Mesarović učestvovala je danas na biznis forumu u japanskoj poslovnoj zajednici "Keidanren" u Tokiju i tom prilikom predstavila prednosti koje naša zemlja nudi potencijalnim investitorima, ističući da je Srbija sve poželjnija investiciona lokacija.

"Kao ministarka privrede Srbije, imam dužnost da promovišem ekonomski rast, podsticanje investicija. Imajući na umu ovu odgovornost, krenuli smo na put reformi kako bismo stvorili pogodno poslovno okruženje pojednostavljivanjem propisa, smanjenjem administrativnih opterećenja i poboljšanjem ukupne investicione klime", poručila je Mesarović, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Srbija je, kako je navela, postala globalni lider u privlačenju stranih investicija zahvaljujući političkoj i ekonomskoj stabilnosti.

"Ovoj zavidnoj poziciji doprinela je i dostupnost kvalifikovane radne snage, konkurentni operativni troškovi, dobra geografska lokacija, ali i snažni podsticaji i finansijski benefiti za sve koji investiraju u srpsku privredu", rekla je Mesarović.

Ministarka je podsetila da je priliv stranih direktnih investicija dostigao rekordne nivoe od 4,4 i 4,5 milijarde evra u 2022. i 2023. godini, a Srbija je, kako kaže, privukla više od polovine ukupnih stranih direktnih investicija u regionu Zapadnog Balkana u periodu od 2018. do 2022. godine.

Dodaje da je u prvom tromesečju ove godine priliv stranih direktnih investicija iznosio 1,1 milijarde evra neto i međugodišnje posmatrano viši je za 41,7 odsto.

Od ukupno 23,1 milijardi evra stranih direktnih investicija u periodu od 2018. do 2023, više od 12 milijardi evra usmereno je u razmenljive sektore, od čega skoro sedam milijardi evra u prerađivačku industriju, navela je.

Prioritet Vlade, prema njenim rečima, jeste podizanje i očuvanje životnog standarda građana, kroz ekonomsko jačanje i napredovanje.

"Naša Vlada je usmerena na kreiranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta neophodnog za rast privredne aktivnosti i povećanje udela privatnog sektora u proizvodnji. U narednom periodu je predviđena dalja podrška za širenje investicija i jačanje privrednih inicijativa. Naš zadatak ostaje konstantan rad na unapređenju poslovne klime i privlačenje investicija, što je politika državnog vrha koja je iznedrila izuzetne rezultate", istakla je Mesarović.

Poručila je da su odnosi Srbije i Japana tradicionalno dobri i prijateljski, da su protekle decenije naši bilateralni i ekonomski odnosi u usponu i da japanske kompanije poslednjih nekoliko godina sve više ulažu na srpsko tržište.

"Radujem se dolasku svake japanske kompanije u našu zemlju. Postoje znatno veće mogućnosti za unapređenje trgovinske razmene i priliv novih investicija", objasnila je Mesarović.

Na biznis forumu prisustvovao je i ministar trgovine Tomislav Momirović, a svoje učešće su imali savetnik predsednika Srbije za investicije Danilo Cicmil i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Mesarović se sastala sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Japana

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da se delegacija Srbije koja boravi u radnoj poseti Japanu, sastala sa predstavnicima japanskog ministarstva spoljnih poslova (MOFA) u Tokiju, parlamentarnim zamenikom ministra spoljnih poslova Fukazavom Joićijem i direktorom odeljenja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Išikavom Vataruom.

Kako se navodi u radnoj poseti Japanu su pored ministarke privrede Adrijane Mesarović i ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka nauke Jelena Begović, savetnik predsednika Srbije Danilo Cicmil, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, kao i predstavnici brojnih srpskih kompanija.

Dodaje se da je cilj posete državno-privredne delegacije Srbije Japanu bolje upoznavanje japanskih investitora sa privrednim potencijalima koje Srbija, kao jedna od najatraktivnijih lokacija, nudi investitorima, kao i predstavljanje Srbije generalno kao politički i ekonomski stabilne zemlje i pouzdanog partnera.

U saopštenju se ističe, da su se tokom današnjih razgovora svi složili da su japanski investitori prepoznali prednosti poslovanja u Srbiji i da postoji obostrani interes za dalje investiranje renomiranih japanskih kompanija na srpskom tržištu.

Mesarović razgovarala sa predstavnicima japanske farmaceutske kompanije "Takeda"

Ministarka privrede u Vladi Srbije Adrijana Mesarović razgovarala je danas u Tokiju sa predstavnicima japanske farmaceutske kompanije "Takeda", koja u Srbiji posluje i plasira svoje proizvode već 12 godina, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Kako se navodi, sastanku se govorilo o razvoju brze i precizne dijagnostike retkih bolesti uz pomoć veštačke inteligencije, kako bi obolelima od retkih bolesti obezbedili kvalitetniju i brzu terapiju.

Dodaje se da su sastanku prisustvovali ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i savetnik predsednika Srbije za investicije Danilo Cicmil.

Ministarstvo privrede podseća da je ova farmaceutska kompanija treća po veličini u Aziji i nalazi se među 20 najvećih farmaceutskih kompanija na svetu po prihodu.