11. jun 2024 16:23

Ratel: Smanjen broj korisnika fiksne telefonije i aktivnih korisnika mobilnih mreža

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ratel: Smanjen broj korisnika fiksne telefonije i aktivnih korisnika mobilnih mreža

Foto: shutterstock.com/chainarong06, ilustracija

BEOGRAD - Broj pretplatnika fiksne telefonije, kao i ostvareni saobraćaj, u prvom kvartalu 2024. godine bili su niži u odnosu na poslednji kvartal prošle godine, navodi se i izveštaju Ratela za prva tri ovogodišnja meseca i dodaje da je oko 2,28 miliona pretplatnika ostvarilo oko 360 miliona minuta razgovora, što znači da su pretplatnici u proseku dnevno razgovarali po 1,7 minuta.

Struktura pretplatnika se nije značajnije promenila pa su 86 odsto pretplatnika činila fizička lica, odnosno privatni korisnici.

Telefonski pozivi iz fiksne mreže najčešće su bili upućeni ka fiksnim mrežama, dok su u međunarodnom saobraćaju preovladavali dolazni pozivi.

U prvom kvartalu iz mreže u mrežu je preneto 3.500 brojeva.

Kada je reč o mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama, u prvom kvartalu je oko 8,36 miliona aktivnih korisnika usluga ovih mreža ostvarilo oko 5,14 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslalo oko 0,94 milijardi SMS poruka.

Tokom prvog kvartala 2024. godine mobilni korisnik je u proseku dnevno razgovarao oko 6,7 minuta i slao 1,2 SMS poruke.

Broj aktivnih korisnika je pao kao i ostvareni govorni saobraćaj u mobilnoj mreži i SMS saobraćaju.

Najviše minuta odlaznog saobraćaja u prvom kvartalu 2024. godine upućeno je prema brojevima u sopstvenoj mobilnoj mreži, 50 odsto, dok su u romingu više saobraćaja generisali korisnici iz inostranstva nego domaći korisnici u inostranstvo.

Količina prenetih podataka preko mobilne mreže je porasla i iznosila 292,6 miliona GB, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 447 MB, odnosno oko 13,24 GB mesečno

Broj prenetih brojeva u mobilnoj mreži u prvom kvartalu je bio veći nego u prethodnom kvartalu i iznosio je oko 34.000.

Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni kvartal bio je u blagom porastu i iznosio oko 2,11 miliona.