13. jun 2024 15:17

Delegacija Skupštine AP učestvuje na Crnomorskom samitu u Gruziji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Skupštine AP učestvuje na Crnomorskom samitu u Gruziji

Foto: Shutterstock.com/MMES Studio, ilustracija

NOVI SAD - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas i potpredsednici Damir Zobenica i Aleksandra Maletić učestvuju na 8. Crnomorskom samitu u Batumiju u Gruziji, koji se održava u okviru Generalnog zasedanja Skupštine evropskih regija (AER), čiji je AP Vojvodine dugogodišnji aktivan član.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, tema ovogodišnjeg Crnomorskog samita je proširenje Evropske unije i crnomorski region, a učesnici samita raspravljali su o važnosti evropskih integracija zemalja Crnomorskog regiona za političku stabilnost i unapređenje ekonomije, trgovine, energetike, bezbednosti, kulture i obrazovanja u ovoj oblasti.

Juhas je ocenio da proširenje Evropske unije na zemlje Crnomorskog regiona koje još nisu članice EU može imati konkretne benefite i za države ovog regiona, ali i za samu Evropu.

"Saradnja unutar Crnomorskog regiona može biti ključna za unapređenje stabilnosti, razvoja i prosperiteta u državama oko Crnog mora, ali i državama poput naše kroz koju protiče Dunav koji se uliva u Crno more, što nas direktno naslanja na ovaj region. Ove zemlje imaju bogatu kulturnu, istorijsku i ekonomsku baštinu koja može poslužiti kao dobar temelj za uspešnu saradnju", rekao je Juhas.

Zobenica, koji je i potpredsednik AER-a zadužen za regionalni ekonomski razvoj, istakao je da je ekonomski potencijal Crnomorskog regiona izuzetno velik, s obzirom na njegovu stratešku lokaciju, prirodne resurse i infrastrukturne mogućnosti.

"Saradnja u oblastima kao što su privreda, energetika, turizam i infrastruktura može doneti korist svim državama u ovom području. Njihovo približavanje EU otvorilo bi nova tržišta i bez obzira na sve razlike i razmimoilaženja po određenim pitanjima pojedinih zemalja, njihova veća povezanost doprinela bi unapređenju kvaliteta života građana, ali i opštoj političkoj stabilnosti", rekao je Zobenica.

Samit je otvorio predsednik AER Albert Kastelanos Maduel, a u uvodnom delu prisutnima su se obratili i predsednik Autonomne Republike Adžara Tornike Rizhvadže, predsednik Skupštine AR Adžara Davit Gabaidže, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova gruzije i Ministarstva finansija i ekonomije AR Adžare.

Na Generalnoj skupštini AER tokom prepodneva usvojeno je i nekoliko strateških dokumenata, među kojima je i Strategija AER-a za period 2024 – 2031, koja se odnosi na zalaganje ove organizacije za razvoj demokratije i povećanje uključenosti građana u proces donošenja odluka, unapređenje solidarnosti i pravičnosti, održivog razvoja i kohezije, inovacija i regionalne saradnje.

Skupština evropskih regija (AER), čija je AP Vojvodina članica od 2002. godine, je najveća nezavisna mreža u široj Evropi, koja okuplja regije iz 35 zemalja, od Norveške do Turske i od Gruzije do Portugala.

AER je prisutan na evropskom kontinentu, kako unutar tako i van Evropske unije, a sa regijama članicama predstavlja glas regionalnih vlasti još od 1985. godine i igra ključnu ulogu u prepoznavanju regija kao opredeljujućih aktera u kreiranju evropske politike.

Delegacija Skupštine AP Vojvodine boravi u gruzijskom gradu Batumi u Pokrajini Adžara, gde učestvuju u radu Generalne skupštine AER-a i 8. Crnomorskom samitu koji se održava u okviru Generalne skupštine.