14. jun 2024 14:17

Dubravka Đedović Handanović sa ambasadorom Azerbejdžana: Uspešna saradnja u energetskom sektoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović sa ambasadorom Azerbejdžana: Uspešna saradnja u energetskom sektoru

Foto: TANJUG/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD  - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Vladi Srbije sa ambasadorom Republike Azerbejdžan u Beogradu Kamilom Hasijevim o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i saradnji u energetskom sektoru.

Đedović Handanović je na početku sastanka ukazala na tradicionalno bliske i prijateljske odnose dve zemlje i višegodišnje strateško partnerstvo u mnogim oblastima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Zahvalni smo našim prijateljima iz Azerbejdžana na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i podršci u međunarodnim institucijama, Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope. U energetskom sektoru imamo veoma dobru saradnju, lično sam dva puta posetila Baku i nedavno uputila poziv ministru energetike Šahbazovu da poseti Beograd kako bismo razgovarali o produbljivanju saradnje", rekla je ministarka.

Ministarka je podsetila da je u decembru prošle godine pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska kojim je omogućeno snabdevanje Srbije azerbejdžanskim gasom.

"U prisustvu dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva puštena je u probni rad gasna interkonekcija koja je značajna za diversifikaciju izvora i pravaca snadbevanja naše zemlje, kao i jačanje energetske saradnje sa Azerbejdžanom. Potpisali smo memorandum o razumevanju, kao i komercijalni sporazum o godišnjem snadbevanju gasom, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja", rekla je ministarka.

Ambasador Azerbejdžana u Beogradu Kamil Hasajev zahvalio se doprinosu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović u razvoju prijateljstva dve zemlje.

"Imamo jako dobre i prijateljske odnose na nivou strateškog partnerstva u energetici i drugim oblastima. Otvaranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske je važan istorijski događaj za odnose Srbije i Azerbejdžana i siguran sam da energetsku saradnju možemo još više da produbimo u budućnosti", rekao je on.

On je istakao da je Baku domaćin predstojeće konferencije o klimatskim promenama (COP29) i da postoji potencijal za saradnju sa Srbijom u oblasti zelene energije.

Na sastanku je konstatovana obostrana zainteresovanost za saradnju na izgradnji novih gasnih elektrana u Republici Srbiji iz kojih bi se proizvodila električna energija za domaće tržište.