19. jun 2024 13:34

NALED: Više od 170 inovativnih rešenja za StarTech grantove od 50.000 dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

NALED: Više od 170 inovativnih rešenja za StarTech grantove od 50.000 dolara

Foto: NALED

BEOGRAD - Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je danas da se na ovogodišnjem konkursu StarTech programa za razvoj inovacija i digitalnu transformaciju privrede Srbije prijavilo više od 170 preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća.

Kako je saopšteno, više od polovine prijava je usmereno na razvoj aplikacija, digitalnih plaftormi i softvera koji unapređuju poslovne procese, dok su na drugom mestu inovacije u domenu veštačke inteligencije, a zatim slede poljoprivreda, multimedija, građevina i biotehenologija.

Dodaje se da su prijave stigle iz 29 gradova i opština, od Beograda, Novog Sada, Niša i drugih većih gradova, pa sve do manjih opština kao što su Bogatić, Osečina, Bački Petrovac, Sjenica, Kovačica i Knjaževac, u kojima novi biznisi i radna mesta mogu značajno da doprinesu boljem kvalitetu života.

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević rekao je da je ogromno interesovanje za grantove od 50.000 dolara, četvrtu godinu za redom potvrđuje značaj ovakvih inicijativa u podršci domaćim inovatorima, a i dokaz je atraktivnosti programa koji nudi mnoštvo mogućnosti uz minimalne administrativne zahteve za prijavu i sprovođenje projekta.

"Na konkurs se javilo 30 preduzetnika i 147 privrednih društava. Ponovni interes firmi koje prošle godine nisu dobile sredstva potvrda je poverenja u naš program", rekao je on.

Naglasio je da je na četvrti StarTech javni poziv stigao najveći broj prijava pravnih lica do sada.

U saopštenju se podseća da su prijave bile otvorene do 31. maja, a inovatori su do 15. maja mogli da apliciraju i za podršku u izradi biznis plana i tu pomoć je iskoristilo 75 prijavljenih.

"Pred konkursnom komisijom sada je nekoliko krugova selekcije. Imena finalista biće poznata do kraja leta, a konačnu odluku o dobitnicima grantova do septembra će doneti tim od osam stručnjaka u oblasti inovacija, digitalne transformacije i preduzetništva", navodi se u saopštenju.

StarTech je do sada podržao 82 inovacije kroz grantove ukupne vrednosti tri miliona dolara, a među nagrađenim su uređaji za rehabilitaciju kod neuroloških oboljenja, merenje temperature beba, praćenje pasa, mobilni skener glave, softver za automatsko prevođenje na znakovni jezik, kao i aplikacije za praćenje poljoprivredne proizvodnje, probiotik za dijabetes, suplement protiv helikobakterije i sistem za prevenciju šumskih požara.

"StarTech je šestogodišnji projekat podrške inovacijama i digitalnoj transformaciji privrede koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije, a koji finansira kompanija Philip Morris. Opšti cilj programa je ubrzanje rasta srpskih kompanija i transformacija tradicionalne ekonomije u digitalnu, izvozno orijentisanu ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama", navode iz NALED-a.