19. jun 2024 17:37

U Sremskoj Mitrovici održana prva od 12 tribina u okviru nacionalne kampanje za energetsku efikasnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Sremskoj Mitrovici održana prva od 12 tribina u okviru nacionalne kampanje za energetsku efikasnost

Foto: TANJUG/MRE/TIHOMIR BEŠOVIĆ

SREMSKA MITROVICA  - Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo je danas u Sremskoj Mitrovici prvu od 12 tribina u okviru nacionalne kampanje pod nazivom "Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?".

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović rekla je da su ministarstvo i Sremska Mitrovica ove godine obezbedili 17 miliona dinara za subvencije kojima se pruža podrška građanima da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene neefikasne kotlove ili ugrade solarne kolektore i panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Primenom ovih mera ostvarujemo uštedu energije, vodimo računa o kućnom budžetu, povećavamo komfor stanovanja, smanjujemo emisije štetnih gasova i više vodimo računa o životnoj sredini", rekla je Vukadinović.

Istakla je da građani koji žele da istovremeno sprovedu više od jedne mere mogu da dobiju subvenciju do 65 odsto ukupne vrednosti i pozvala je sve zainteresovane građane da se informišu i prijave za subvencije kada bude raspisan javni poziv.

"Od trenutka raspisivanja, ostavili smo period od najmanje 10 dana do podnošenja prijava, kako bi se informisali o uslovima i prikupili dokumentaciju", rekla je pomoćnica ministarke.

Vukadinović je istakla da je novina da se ove godine u 44 jedinice lokalne samouprave raspisuju posebni javni pozivi na kojima će energetski ugroženi kupci moći da dobiju subvencije i do 90 odsto vrednosti energetske sanacije domaćinstva.

Dodala je da je ministarstvo sa Sremskom Mitrovicom za te namene obezbedilo tri miliona dinara, da je prijavljivanje za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca jednostavno, tokom cele godine, zahvaljujući čemu dobijaju i umanjenja do 50 odsto na računima za struju, gas ili grejanje.

Vukadinović je istakla da se u Srbiji troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je u prethodne tri godine više od 30.000 domaćinstava širom zemlje dobilo subvencije države za unapređenje energetske efikasnosti.

"Naš cilj je da kroz realizaciju ovog projekta, ukupne vrednosti 50 miliona dolara, koji se realizuje uz podrške Svetske banke, energetski saniramo više od 50.000 domaćinstava i nadamo se da će se povećavati broj domaćinstava iz Sremske Mitrovice koje će dobiti subvencije", rekla je Vukadinović.

Sekretar opštine Sremska Mitrovica i predsednik Komisije za energetsku efikasnost Miloš Mišković rekao je da taj grad od 2021. godine daje subvencije građanima za mere energetske efikasnosti i da su građani najviše zainteresovani za zamenu stolarije i izolacije.

Dodao je da očekuje veći broj prijavljenih u odnosu na prethodnu godinu, kao i da će javni poziv biti objavljen tokom leta.

Pored Sremske Mitrovice, na tribinama u Staroj Pazovi, Subotici, Požarevcu, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Požegi, Svilajncu, Kruševcu i Užicu građani će imati priliku da dobiju neophodne informacije kako da se prijave za subvencije koje se dodeljuju u cilju rekonstrukcije i unapređivanja energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama, kao i da se informišu o benefitima ulaganja u energetsku efikasnost, dodaje se u saopštenju.