20. jun 2024 15:09

Irena Vujović potpisala ugovor o izgradnji kanalizacione mreže u Priboju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović potpisala ugovor o izgradnji kanalizacione mreže u Priboju

Foto: TANJUG/Ministarstvo zaštite životne sredine/ Jovana Rošul

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovor na osnovu kojeg će početi radovi na izgradnji nedostajuće kanalizacione mreže u Pirboju.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, u pitanju je važan ugovor za građane Priboja, kako bi se unapredili sanitarni uslovi i kvalitet života građana u ovom delu Srbije.

Vujovićeva je rekla da uz podršku ministarstva uskoro kreće izgradnja 7,7 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže, što je ujedno preduslov i za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda koja je planirana u ovoj godini.

"Danas je važan dan za građane Priboja jer su se, nakon posvećenog rada u pripremnoj fazi stekli uslovi za potpisivanje ugovora koji će omogućiti izvođenje radova na terenu. Izgradnjom kanalizacione mreže značajno doprinosimo podizanju sanitarnih uslova, a time i kvaliteta života građana Priboja. Realizacijom ovog projekta se u Priboju po prvi put na sistemski način rešava problem upravljanja otpadnim vodama", navela je Vujovićeva.

Kako je dodala, kada se završi rekonstrukcija mreže u starom delu grada koja je u toku i kada se izgradi planirano postrojenje za preradu otpadnih voda, to će biti od velike važnosti za sve građane Priboja, jer je to način da se sačuva reka i Priboj od otpadnih voda i da se u reku Lim ispušta tehnički ispravna voda.

Vujovićeva je navela da je ovo važan, ali ne i jedini projekat iz oblasti upravljanja otpadnim vodama, koji se realizuje uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine.

"Projekte izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže i postrojenja za preradu realizujemo širom zemlje i očekujem da ćemo u narednim mesecima imati više ugovora za potpisivanje. Plan koji je predstavljen u sklopu vizije 'Srbija 2027', jeste da do 2027. godine imamo 35 lokalnih samouprava u kojima smo izgradili nedostajuću kanalizacionu mrežu i postrojenja za preradu otpadnih voda, u skladu sa evropskim standardima", kazala je Vujovićeva.