21. jun 2024 10:49

U Srbiji pokrenut program "Bike Friendly" namenjen biciklistima

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Srbiji pokrenut program "Bike Friendly" namenjen biciklistima

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

BEOGRAD - Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES saopštilo je da je u Srbiji pokrenut program "Bike Friendly" sa ciljem unapređenja turističke ponude, očuvanja životne sredine, promovisanja zdravih životnih stilova, ali i podržavanja lokalne zajednice u razvoju održivih praksi.

Kako se navodi, ovaj program sertifikuje i obeležava specijalnim brendiranim tablama opštine, destinacije, turističke organizacije, hotele, biciklistička udruženja, kompanije i individualce koje ispunjavaju obavezne i opcione kriterijume namenjene poboljšanju iskustva biciklista.

Dodaje se da je ovu inicijativu pokrenulo grčko udruženje koje je osnovano s ciljem promovisanja održivih turističkih praksi širom Balkana "NatTour" i zastupnik ovog programa za Srbiju Veselinov Tourism Consulting.

Naglašava se da "Bike Friendly" Srbija ima i podršku Ministarstva turizma i omladine Srbije i HORES-a.

U saopštenju se navodi da se od hotela, biciklističkih kompanija i lokalnih zajednica očekuje minimalna investicija, koja je usmerena na osnovne usluge i opremu potrebnu biciklistima.

Da bi postali zvaničan partner i dobili pravo korišćenja i plasiranja oznake "Bike Friendly", svi oni treba da ispune listu kriterijuma koji su obavezni a tiču se specijalizovanih usluga namenjenih korisnicma bicikala.

Pored toga, kako se dodaje, neophodno je i formiranje, označavanje, ali i održavanje biciklističkih ruta od strane opština, kao i organizacija biciklističkih događaja.

HORES ističe da će se "Bike Friendly" turistička ponuda nalaziti uskoro na namenskom veb portalu sa ažuriranim informacijama o ponudi smeštaja, iznajmjljivanja bicikala, fotografijama, vestima, biciklističkim mapama i kontaktima za bukiranje smeštaja i rezervaciju bicikala.

U saopštenju se podseća da je razvoj "Bike Friendly" mreže započet u Grčkoj, 2017. i da ima podršku nadležnih ministarstva

i turističkih udruženja.

Program je pokrenut sa ciljem privlačenja turista koji bi želeli da posete grčke, a sada i srpske destinacije i lokalitete koristeći bicikl kao glavno prevozno sredstvo ili kao dopunu njihovim obilascima na kratkim razdaljinama nedaleko od hotela u kojem su smešteni.