24. jun 2024 16:42

Adrijana Mesarović razgovarala sa britanskim ambasadorom o unapređenju saradnje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Adrijana Mesarović razgovarala sa britanskim ambasadorom o unapređenju saradnje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Foto: TANJUG/Ministarstvo privrede/ Nenad Kostić

BEOGRAD  - Ministarka privrede Adrijana Mesarović razgovarala je danas sa britanskim ambasadorom Edvardom Fergusonom o prioritetima ministarstva privrede i o mogućnosti unapređenja saradnje između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, jedna od ključnih tema sastanka bila je analiza trenutnog stanja i mogućnosti za unapređenje investicione saradnje, s posebnim fokusom na povećanje britanskih investicija u Srbiji.

Mesarovićeva je predstavila mogućnost za saradnju i u oblasti javno-privatnih partnerstava i koncesija, naglašavajući važnost uključivanja britanskih kompanija u ovaj model saradnje sa Srbijom.

Ambasador Ferguson je istakao važnost povećanja broja britanskih investitora u Srbiji, dodajući da polaže veliki značaj unapređenju trgovinske i privredne saradnje sa Srbijom, jer su to temelji razvoja sveukupnih bilateralnih odnosa.

On je informisao ministarku i o aktivnostima Agencije za finansiranje izvoza, UK Export and Finance (UKEF), koja pruža podršku britanskim preduzećima u širenju poslovanja na međunarodnim tržištima, uključujući i Srbiju, ali i kroz zajedničku saradnju za učešće na trećim tržištima.

Sagovornici su razgovarali o predstojećoj Međunarodnoj specijalizovanoj izložbi EXPO 2027, te zaključili da je to prilika za dalje povezivanje i unapređenje saradnje između srpskih i britanskih kompanija.

Razgovarali su o velikoj delegaciji privrednika iz Velike Britanije koji tokom jeseni dolaze u Srbiju, a Mesarovićeva je istakla da će joj biti posebna čast da pokaže privredne potencijale Srbije, kako bi se nastavilo dalje proširenje investicija.

Mesarović i Ferguson su se saglasili da u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027" postoji potencijal za uključivanje i podršku britanskih kompanija i investitora u realizaciji brojnih projekata širom naše zemlje.

Sagovornici su naglasili mogućnost veće integracije srpskih malih i srednjih preduzeća u digitalnoj ekonomiji, kroz partnerstva sa britanskim firmama, a neki od ključnih srpskih partnera u digitalnoj ekonomiji uključuju kompanije kao što su Telekom Srbija i Vega IT iz Novog Sada.

Ministarka Mesarović i ambasador Ferguson zaključili su da postoji veliki prostor za dalju izgradnju ekonomske saradnje između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i dogovorili dalju podršku zajedničkim projektima i inicijativama koje će doprineti razvoju i prosperitetu obe zemlje.