26. jun 2024 12:02

Mali: EXPO najveća razvojna šansa Srbije, doći ćemo do 100 milijardi evra BDP-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: EXPO najveća razvojna šansa Srbije, doći ćemo do 100 milijardi evra BDP-a

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD, - Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je projekat EXPO 2027. naš novi izvor rasta koji ćemo maksimalno iskoristiti kako bismo došli do očekivanih 100 milijardi evra BDP-a.

Mali je za rekao da je Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva Srbiju opisala kao svetlu tačku na globalnom nivou i da to, kako je naveo, nije slučajno.

"Sa EXPOM i jasno definisanim ciljevima ekonomske politike, vučemo prave poteze. Sudeći po pokazateljima, dobro stojimo u uslovima neverovatne nestabilnosti", rekao je Mali za Pink.

Dodao je da javni dug Srbije iznosi 49,5 odsto, dok je on u zemljama evrozone 89 odsto, dok neke zemlje beleže javni dug i od 100 i 120 odsto BDP-a.

Istakao je da će EXPO, uz Program "Skok u budućnost - Srbija 2027", aktivirati 323 projekta u celoj zemlji, ukupne vrednosti 17,8 milijardi evra.

"Hoćemo da završimo projekte koje smo započeli, bolnice, škole, kliničke centre, da ulažemo u poljoprivredu, energetiku, obrazovanje, zdravstvo. Nikada pre u ekonomiji nismo pobeđivali, sada pobeđujemo", rekao je Mali.

Argumente za optimizam Mali pronalazi u činjenici da je u prvom kvartalu ove godine srpski BDP porastao 4,7 odsto, što je, kako je rekao, najbolji rezultat u Evropi i istovremeno velika potvrda da smo na dobrom putu, uprkos svim globalnim krizama i izazovima.

Povodom godišnjice od dobijanja organizacije prestižne manifestacije u kojoj se Srbija takmičila sa Amerikom, Španijom, Tajlandom i Argentinom, Mali je rekao da je EXPO velika šansa da se naša zemlja predstavi na najbolji način i da doprinese daljem ekonomskom rastu.

"Srbija će 2027. godine biti centar sveta, predstaviće se više od 120 zemalja, a očekuje se više od tri miliona posetilaca", istakao je Mali.

Dodao je da u Surčinu na 212 hektara niče novi grad i da je u ovom trenutku tamo veliki broj mašina i radnika - zemlja se nasipa, postavljeni su šipovi za sam EXPO, a sada se postavljaju i za Nacionalni stadion, dok na jesen počinje izgradnja 1.500 stnaova.

"Krećemo sada na jesen i da gradimo stanove, tih 1.500 stanova o kojima je predsednik govorio. Krećemo da gradimo akvatik centar, koji će biti centar vodenih sportova. Odmah, nakon toga, kad završimo sve, dakle, nakon 2027. godine, gradimo i tematski park", rekao je Mali.

Naglasio je da je cilj da do 2027. prosečna plata dostigne 1.400 evra, a penzija i minimalne zarade 650 evra, kao i da smo već uspei da spustimo nezaposlenost na 9,4 odsto, uz dalji trend smanjenja.

"Da postignemo istorijski visok nivo zaposlenosti, budući da više od 2,3 miliona ljudi u Srbiji radi i plaća poreze i doprinose", naveo je Mali.

Dodao je da nas jedna investicija vodi u druge, kao i da smo bili zemlja bez perspektive, na ivici bankrota, a sada smo domaćini najvećeg svetskog događaja čime je, kako je rekao, građanima pružena potpuno drugačija perpsektiva života.

Zbog svega toga, Mali je istakao da je EXPO sjajna šansa da se Srbija predstavi na najbolji mogući način.

"Da predstavimo sve ono što smo uradili u proteklih 15 godina, ali s druge strane i da doprinesemo rastu naše ekonomije i zato smo paralelno sa Ekspom i predstavili ono čemu je predsednik pre dva dana govorio, a to je program Srbija 2027. Dakle, da nastavimo i iskoristimo sledeće tri i po godine - investicije u putnu infrastrukturu, u železnicu, u škole, u energetiku, u zdravstvo, dakle, u sve ono što podiže kvalitet života građana Srbije", naglasio je Mali.

Dodao je da će brza pruga do Subotice biće završena do kraja godine kada će se za sat i deset minuta putovati od Beograda do tog grada na severu Srbije.

Osvrnuo se i na jučerašnju posetu multifunkcionalne dvorane za male sportove Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije na Košutnjaku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u koju je uloženo 20 miliona evra i rekao da sportisti sada imaju vrhunske uslove.

"Čeka nas Olimpijada u Parizu, sportisti se bore za sebe, ali uvek predstavljaju i našu zemlju i zato su ulaganja u sport neophodna", istakao je Mali.

Najavio je da će se sportistima isplaćivati po 200.000, 100.000, odnosno 60.000 evra za osvojenu zlatnu, srebrnu, odnosno bronzanu medalju na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Dodao je da država ozbiljno pristupa sportu, kao i obrazovanju, zdravstvu i svim aspektima života, zbog čega postajemo atraktivniji i konkurentniji, kao i da se trenutno razgovara sa najvećom kompanijom koja upravlja velikim svetskim stadionima da preuzme upravljanje Nacionalnim fudbalskim stadionom kada bude završen, te da će se nova infrastruktura iskoristiti za nastavak organizacije velikih događaja.

Izrazio je očekivanje da će se 2028. godine finale Lige Evrope igrati na novom stadionu u Surčinu.

"Sve to je rezultat odgovornog upravljanja ekonomskom politikom budući da je 2012. godine srpski BDP iznosio tek 33 milijarde evra, nezaposlenost je bila 25,9 odsto, prosečne plate 330 evra, penzije 202 evra, a minimalna zarada 15.700 dinara", podsetio je Mali.

Naglasio je da je važno da budemo odgovorni i iskoristimo EXPO kao najveću šansu i time podignemo imidž naše zemlje.