27. jun 2024 09:53

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava predstavljeni projekti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava predstavljeni projekti

Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Beogradu je danas povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Dunav - 29. juna organizovana plovidba tom rekom tokom koje su predstavljeni projekti JVP Srbijavode i Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

"Danas organizujemo plovidbu brodom na reci Dunav u trajanju od sat vremena, tokom koje će biti prezentovani ključni projekti od velikog značaja za ceo region dunavskog sliva i ovom prilikom biće održan edukativni program sa različitim sadržajem za decu školskog uzrasta", rekao je za Tanjug direktor Srbijavoda Goran Puzović.

Istakao je da to preduzeće obeležava Dan Dunava u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičkom direkcijom za vode, Institutom "Jaroslav Černi" i Muzejom nauke i tehnike u Beogradu, sa ciljem da se podigne svesti i informisanje domaće i međunarodne javnosti o značaju reke Dunav.

"Posetioci će biti i u prilici da posete izložbu 'Sa beogradskih reka' autorke Gordane Karović, kustoskinje muzeja, a nakon toga najmlađi će kroz interaktivne radionice učiti o značaju očuvanja reka u sklopu kojih će sa predstavnicima Srbijavoda kroz bojenje na kreativan način učiti o bitnim pojmovima kao što su reke i poplave", rekao je Puzović.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević je podsetila da se Međunarodni dan reke Dunav obeležava 29. juna i da predstavlja ključni aspekt saradnje podunavskih zemalja.

"Ovaj dan se proslavlja u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, sa ciljem isticanja značaja ove reke i podizanja svesti o njenoj zaštiti i očuvanju", rekla je ona za Tanjug.

Plovidba Dunavom je počela u 9.30 časova.