27. jun 2024 13:02

Potpisan ugovor za izgradnju niške železničke obilaznice, radovi kreću u julu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan ugovor za izgradnju niške železničke obilaznice, radovi kreću u julu

Foto: Shutterstock.com/Denis Belitsky, ilustracija

BEOGRAD/NIŠ - Generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković potpisala je danas u Beogradu ugovor sa izvođačima radova na izgradnji niške železničke obilaznice, a početak radova se očekuje u julu.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor sa firmom "Extra Auto Transport", kao vodećim članom konzorcijuma, koji čini i kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation".

Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

"Građani Niša na izgradnju železničke obilaznice čekali su nekoliko decenija, ali je sve ostajalo do sada samo na rečima. Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije stvoreni su uslovi da ovaj projekat od značaja i za čitavu Srbiju konačno bude uspešno realizovan", rekla je generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije prilikom potpisivanja ugovora.

Istakla je da će izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železnčkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.

Istovremeno, na ovaj način biće stvoreni uslovi za veći tranzitni železnički saobraćaj kroz Srbiju.

Izgradnja železničke obilaznice oko Niša deo je projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš - Dimitrovgrad.

Železnička obilaznica oko Niša biće duga 22 kilometra.

Obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni Krst - veza sa obilaznicom.

Izgradnja obilazne pruge oko Grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš - Dimitrovgrad.

Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge.

Nova, jednokolosečna, elektrificirana obilazna pruga oko Niša u dužini od 22 kilometra biće osposobljena za brzinu vozova do 120 km/sat.